IZPOSTAVLJENI DOGODKI

Ni koncertov

Zbor Slovenske filharmonije je bil kot poklicni koncertni zbor z imenom Slovenski komorni zbor ustanovljen leta 1991, v okviru Slovenske filharmonije pa deluje od leta 1998. Od ustanovitve spomladi 1991 ga je do jeseni 2009 vodil dr. Mirko Cuderman, od sezone 2009/10 naprej pa dirigenta Martina Batič in Steffen Schreyer, ki je bil do izteka sezone 2011/12 šef dirigent zbora. V sezoni 2012/13 je Martina Batič v celoti prevzela umetniško vodenje, ki je trajalo do konca leta 2017. V letu 2018 je to funkcijo opravljal Gregor Klančič, od februarja 2019 do aprila 2020 je zbor umetniško vodil dr. Borut Smrekar, od maja 2020 je Gregor Klančič ponovno prevzel to funkcijo.

Osrednje umetniško poslanstvo Zbora Slovenske filharmonije kot edinega poklicnega koncertnega zbora v Sloveniji je predvsem izvajanje raznovrstne glasbe a cappella – to uresničuje v lastnih abonmajskih ciklih Vokalno-instrumentalni program in Pretežno vokalni cikel in na drugih koncertih skupaj z Orkestrom Slovenske filharmonije in drugimi slovenskimi in tujimi orkestri. Tako bogati slovensko poustvarjalnost in omogoča občinstvu spoznavanje uveljavljenih domačih in tujih dirigentov, solistov in instrumentalistov.

Od ustanovitve do danes so zboru poleg najvidnejših slovenskih dirigirali številni ugledni tuji dirigenti: Hans Bernhard, Tonči Bilić, Julia Selina Blank, Herbert Böck, Béni Csillag, Anders Eby, legendarni Eric Ericson, Gary Graden, Peter Gruber, Milan Horvat, Tõnu Kaljuste, Vladimir Kranjčević, Stephen Layton, Hans Leenders, Paul Van Nevel, Grete Pedersen, Johannes Prinz, Kaspars Putniņš, Lorenzo Ramos, Ragnar Rasmussen, Bart Van Reyn, Josef Scheidegger, Wolfgang Seeliger, Holger Speck, Robert Sund, Kurt Suttner, Jonathan Talberg, Günther Theuring, Gabor Ugrin in James Wood …

V preteklih letih je zbor posnel in izdal antologijo Slovenske posvetne in duhovne glasbe, kar še vedno dopolnjuje s snemanji del sodobnih slovenskih skladateljev. Diskografija obsega več kot osemdeset zgoščenk v zbirkah Musica sacra Slovenica in Slovenska zborovska glasba s širokim antologijskim izborom naše zborovske glasbe, sakralne in posvetne. Jeseni leta 2012 sta Orkester in Zbor Slovenske filharmonije po uspešni evropski turneji s koncertno izvedbo opere Jolanta Petra Iljiča Čajkovskega delo tudi posnela za slovito založbo Deutsche Grammophon. Za avtorsko ploščo Sanjam (2014) v izvedbi Zbora Slovenske filharmonije pod taktirko Martine Batič je Ambrož Čopi med drugim prejel nagrado Prešernovega sklada, konec leta 2016 pa je izšla avtorska plošča Damijana Močnika Oratorium Nativitatis – Božični oratorij, ki jo podpisujeta dirigenta Martina Batič in Borut Smrekar.

Zbor Slovenske filharmonije je od maja 2016 polnopravni član prestižnega Evropskega združenja profesionalnih pevskih zborov TENSO.

Slovenska filharmonija
Piškotki / Cookies
Ime Omogočeno
Tehnični piškotki
Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično zahtevane piškotke: wordpress_test_cookie,wordpress_logged_in_,wordpress_sec.
Piškotki
Za pravilno delovanja in boljšo uporabniško izkušnjo uporabljamo piškotke. Potrjeno strinjanje z uporabo piškotkov.
Google Analytics
Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimiziranim uporabniškim informacijam.
x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

X