Izpostavljeni dogodki

13maj19:30ODTENKI TIŠINEFORTE │ COPLAND │ BRUCKNER19:30 V ŽIVO NA WWW.FILHARMONIJA.SIVrsta koncerta:Same mogočne skladbe (SMS) Izvajalec: Philipp von Steinaecker – dirigent, Blaž Šparovec – klarinet, Orkester Slovenske filharmonije

21maj19:30IN PRIČAKUJEM ...ANTONÍN DVOŘÁK19:30 Slovenska filharmonija, Dvorana Marjana Kozine, Kongresni trg 10Vrsta koncerta:Vokalno-inštrumentalni program (VIP) Izvajalec: Jerica Bukovec – dirigentka, Zbor Slovenske filharmonije, Pihalci Orkestra Slovenske filharmonije

Filharmonični tolkalni ansambel sestavljajo tolkalci Orkestra Slovenske filharmonije. Kljub njihovemu osredotočenemu poustvarjanju v osrednjem slovenskem simfoničnem orkestru, raziskujejo in razširjajo meje klasičnega tolkalnega repertoarja; komorno muziciranje v različnih kombinacijah je njihov profesionalni in osebni izziv. Največkrat raziskujejo glasbeni prostor z »hišnimi« ansambli; Trobilnim ansamblom SF ali Zborom SF. V sodelovanju s Slovensko filharmonijo so izdali zgoščenko CANTO INTIMO z deli slovenskih skladateljev za tolkala in različne inštrumente, ki je dobila odlične kritike.

 

člani Filharmoničnega tolkalneg ansambla:

Barbara Kresnik

Matevž Bajde

Franci Krevh

Darko Gorenc

 

Barbara Kresnik je diplomirala leta 1995 na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu Borisa Šurbka. Študij je nadaljevala v Franciji na Konservatoriju v Versaillesu pri Sylviu Gualdi, kjer je diplomirala leta 1996 s posebno nagrado skladatelja Jeana Aubina za najboljšo interpretacijo in oceno »La Medaille d’Or al unanimite«. Že v času študija in tudi kasneje se je redno udeleževala seminarjev pomembnih tolkalnih pedagogov in izvajalcev, kot so Keiko Abe, Evelyn Glennie, Igor Lešnik, Jean Geoffroy idr. Sodelovala je z Orkestrom Slovenske filharmonije (tudi kot solistka), Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, Orkestrom SNG Opera in balet Ljubljana ter številnimi komornimi ansambli. S harfistko Nicoletto Sanzin je koncertirala v Sloveniji in Italiji. Tolkala je poučevala na Gimnaziji v Celju in v Kopru. Je ustanovna članica Slovenskega tolkalnega projekta (SToP) in v okviru skupine deluje kot solistka, predavateljica in pedagoginja. Sodelovala je pri izdaji različnih zvočnih posnetkov Studia za tolkala, tolkalcev Slovenske filharmonije in tolkalne skupine SToP.

 


Matevž Bajde je diplomiral iz tolkal na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Od leta 1997 je član Orkestra Slovenske filharmonije. Občasno sodeluje pri projektih sodobne glasbe (Neofonia, Festival Slowind idr.) ter muzicira z drugimi ansambli (Akademski pevski zbor Tone Tomšič UL, Glasbena mladina Slovenije) in orkestri. Igra tudi v Trobilnem ansamblu Slovenske filharmonije in je član Slovenskega tolkalnega projekta (SToP), ki sodeluje s svetovno priznanimi glasbeniki. Skupina je v petnajstih letih svojega delovanja pridobila velik ugled doma in v tujini (Hrvaška, Črna gora, Češka, Španija, Južna Koreja, Avstrija) ter je za svoje delo prejela Župančičevo nagrado (2013) in nagrado Prešernovega sklada (2014).

 

Franci Krevh je diplomiral iz tolkal na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu Borisa Šurbka. V Orkestru Slovenske filharmonije je zaposlen že petnajst let. V tem času se je predstavil tudi kot solist (Tan Dun, Koncert za papirna glasbila in orkester), komorni glasbenik (tolkalci Slovenske filharmonije) in ustvarjalec ter povezovalec simfoničnih koncertov za mlade poslušalce. Tolkala in tolkalna glasba predstavljajo središče njegovega poklicnega in prostočasnega zanimanja. Vrsto let soustvarja programsko shemo Slovenskega tolkalnega projekta. Nove izzive išče z Ansamblom za sodobno glasbo MD7 ter ansamblom za staro glasbo Capella Carniola. Je soavtor Tolkalnega terminološkega slovarja ter vodja tolkalnih krogov.

 

Darko Gorenc je študiral pri Milanu Bračku. Leta 1975 je bil sprejet v mojstrski razred Karla Heinza v Bayreuthu, kjer je sodeloval v različnih komornih zasedbah za moderno glasbo in v Evropskem simfoničnem orkestru mladih glasbenikov v okviru znamenitega festivala v
Bayreuthu. Po uspešno opravljeni avdiciji je bil leta 1976 izbran v Orkester Svetovne glasbene mladine v Kanadi. Z njim je posnel tudi ploščo, imel veliko turnejo po Kanadi in otvoritveni koncert letnih olimpijskih iger v Montrealu. Pri Guyu Lachapellu se je v Montrealu izpopolnjeval v komorni in orkestralni igri. V istem letu je dobil avstrijsko štipendijo za študij na Visoki šoli za glasbo na Dunaju in vabilo na avdicijo za prvega timpanista Orkestra Slovenske filharmonije ter postal njegov redni član. Leta 1978 je bil med ustanovnimi člani ansambla Studio za tolkala, s katerim je sodeloval na koncertih doma in v tujini. Več kot dvajset let je poučeval tolkala na Srednji glasbeni šoli v Velenju. Trenutno se ukvarja s pripravami na ustanovitev Društva slovenskih tolkalcev.

 

zgoščenka:
CANTO INTIMO, posneto v Slovenski filharmoniji, v Dvorani Marjana Kozine, 2011
Alojz Ajdič: Canto intimo
Anton Kolar: Srednjeveške impresije
Domen Jeraša: Suita
Tadeja Vulc: Prisluhni
Alojz Ajdič: Noč – pogled v nebo

 

  • koncert z Orkestrom Slovenske filharmonije
    Modri abonma Slovenske filharmonije, 26. in 27. maj 2016, ob 19.30, Gallusova dvorana, Cankarjev dom
    Nina Šenk: Quadrum za štiri tolkalce in orkester – novo delo

 

Noviteta, koncert za štiri tolkalce in orkester Quadrum (Kvadrat) v središče postavlja štiri soliste, ki so fizično sicer odmaknjeni drug od
drugega, vendar vsebinsko vseeno povezani v okvir. Le-ta predstavlja težnjo po umestitvi v določeno formo, prilagoditev v nam znano obliko. Ob tem skladateljica zapiše: »Tendenca po klasifikaciji oziroma primerjava vsake stvari, dogodka, osebe, predmeta ali umetniškega dela je del vsakdana. Vse hočemo umestiti v splošne, nam znane okvire, ki jih razumemo, oziroma nam nerazumljive radi sodimo. Če se nekaj ne prilega v okvir, to težko ocenimo kot dobro.« Koncert je razdeljen na dva dela, med katerima stoji nekakšna kadenca vseh štirih solistov hkrati. Prvi del skladbe je intimen, komoren, introvertiran, poudarek je na individualni igri ali igri v dvoje. Vsak izmed solistov ima v tem delu namreč partnerja (flavta, basovski klarinet, trobenta, harfa), čigar namen je slediti solistu, ga spremljati in pomagati oceniti: naj bo to sočasno unisono igranje, isti ritem ali pa stičišča solista z ostalimi, ki nam dajejo občutek skladnosti, umeščenosti, pravilnosti. »Na ta način sem hotela prikazati težnjo okolja po ocenitvi ter umestitvi indiviuuma v naš okvir,« zapiše skladateljica. Sledi cadenza a 4, kadenca štirih solistov, ki je najsvobodnejši del skladbe in ni omejen z okolico ali časom. Izvajalci v aleatorični maniri sledijo minimalni notaciji ter zapisom navodil, ki pa jim omogočajo improviziranje in svobodo, seveda v določenih okvirih. Drugi del se prav tako začne intimno, poudarek je na skupinski igri treh solistov, ki pa ji tempo narekuje četrti solist – timpanist – skupaj s svojim parom – harfo. Timpanist in harfa počasi gradita ponavljajoči se vzorec, ki je temelj in okvir trem solistom, kasneje pa se komorna igra razvije in postopoma se vzorcu pridruži celoten orkester. Tu prvič nastopi orkester s solisti kot celota in nadaljuje podobno v zaključnem finalu, najprej s kadenco timpanista, nato pa orkester skupaj s solisti v jasnih in nam pričakovanih okvirih ritmično pudarjeno ter virtuozno zaključi skladbo.

Barbara Kresnik
Matevž Bajde
Franci Krevh
Slovenska filharmonija
Piškotki / Cookies
Ime Omogočeno
Tehnični piškotki
Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično zahtevane piškotke: wordpress_test_cookie,wordpress_logged_in_,wordpress_sec.
Piškotki
Za pravilno delovanja in boljšo uporabniško izkušnjo uporabljamo piškotke. Potrjeno strinjanje z uporabo piškotkov.
Google Analytics
Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimiziranim uporabniškim informacijam.
x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

X