Izpostavljeni dogodki

20jun11:00MatutineJohann Sebastian Bach11:00 Slovenska filharmonija, Dvorana Marjana Kozine, Kongresni trg 10Vrsta koncerta:Koncerti Izvajalec: Rannveig Marta Šarc – violina, Nika Gorič – sopran, Ana Dolžan – violina, Orchestra matutina, Matej Šarc – glasbeno vodstvo

Orkester Slovenske filharmonije se s svojimi predhodnicami Academio Philharmonicorum (1701), Filharmonično družbo (1794) in prvo Slovensko filharmonijo (1908−1913) ponosno postavlja ob bok najstarejšim na svetu.

Med mnogimi uglednimi umetniki, ki so postali častni člani Slovenske filharmonije in njene predhodnice Filharmonične družbe, so Joseph Haydn, Ludwig van Beethoven, Niccolò Paganini, Johannes Brahms in Carlos Kleiber. Po ustanovitvi leta 1947 so orkester vodili mednarodno priznani dirigenti, kot so Bogo Leskovic, Samo Hubad, Lovro von Matačić, Oskar Danon, Uroš Lajovic, Milan Horvat, Marko Letonja, George Pehlivanian, Emmanuel Villaume in Keri-Lynn Wilson.

Med največjimi mednarodnimi uspehi zadnjih koncertnih sezon je velika evropska turneja (enajst koncertov v koncertnih dvoranah v Ljubljani, Stuttgartu, Münchnu, Amsterdamu, Parizu, Berlinu, Frankfurtu, Nürnbergu, Pragi, Essnu in na Dunaju) s koncertno izvedbo opere Jolanta Čajkovskega s slavno sopranistko Ano Netrebko v naslovni vlogi ter snemanje opere za založbo Deutsche Grammophon. Izjemno uspešno je bilo tudi gostovanje z Brynom Terflom v Kraljevi operni hiši v Muškatu (Oman), gostovanje na Mahlerjevem festivalu v Krakovu in gostovanje z Mišo Majskim v Sloveniji, Nemčiji in na Nizozemskem. V zadnjih treh letih je Orkester dvakrat gostoval na Kitajskem, leta 2018 se je vnovič uspešno predstavil v dunajskem Konzerthausu, aprila 2019 je z Zborom Slovenske filharmonije nastopil na Glasbenem bienalu Zagreb.

Orkester že vrsto let prireja koncerte Modrega in Oranžnega abonmaja v Cankarjevem domu, z Zborom Slovenske filharmonije občasno sodeluje v Vokalnem abonmaju v Slovenski filharmoniji ter gostuje v Mariboru, Novi Gorici in drugih krajih po Sloveniji in v zamejstvu. Je tudi reden gost festivala Kogojevi dnevi, v letih 2019 in 2020 je rezidenčni orkester Festivala Ljubljana. Novoletni in božični koncert orkestra sta postala že tradicionalna, izvaja tudi Filharmonični festival baročne glasbe in festival sodobne glasbe V novo leto z novo glasbo. Najmlajšim poslušalcem in njihovim staršem namenja Družinski abonma, ki je programsko zasnovan v obliki glasbenih pravljic ali koncertnih dogodkov s spremno besedo in moderiranjem. Orkester nastopa tudi na matinejah za mlade poslušalce v sodelovanju z Glasbeno mladino Slovenije in Glasbeno mladino ljubljansko, redno sodeluje z Akademijo za glasbo Univerze v Ljubljani, Konservatorijem za glasbo in balet Ljubljana, Društvom slovenskih skladateljev in Festivalom Ljubljana.

Koncertna dejavnost orkestra je zabeležena na več kot 80 zgoščenkah in v arhivu nacionalne radiotelevizije.

Slovenska filharmonija
Piškotki / Cookies
Ime Omogočeno
Tehnični piškotki
Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično zahtevane piškotke: wordpress_test_cookie,wordpress_logged_in_,wordpress_sec.
Piškotki
Za pravilno delovanja in boljšo uporabniško izkušnjo uporabljamo piškotke. Potrjeno strinjanje z uporabo piškotkov.
Google Analytics
Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimiziranim uporabniškim informacijam.
x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

X