Kako hitro se je svet obrnil na glavo

V teh nenavadnih časih, ko najbolje poskrbimo zase in za druge tako, da ostajamo v varnem zavetju svojega doma, smo za vas ustvarili novo rubriko Oglašamo se od doma.  Namenjena je zapisom naših glasbenikov.

Prva se oglaša violončelistka Alenka Helena Kovačič. Alenka je članica našega orkestra od leta 1997, ta čudoviti inštrument pa jo je osvojil pri enajstih letih. Vabljeni k branju.

Kako hitro se je svet obrnil na glavo! Vse je potekalo, kot smo vajeni, potem pa … Že na četrtkovem (5. marec) abonmajskem koncertu je bilo srhljivo malo poslušalcev. Potem pa se je kolo tedenskih menjav programa, vaj in koncertov naenkrat ustavilo! Zdaj sem preklopila na ‘nastavitve’ za primer, ko nisem v zasedbi oz. ko se po dopustu zopet uvajam v čelistično formo.

Po jutranji higieni, ki se začne z lestvicami in pripadajočo tehniko, me na pultu čaka Straussova Alpska simfonija. Ugotovila sem, da je zelo uporabna namesto etud. Part za čelo je cela zbirka raznolikih kratkih vaj; lestvice, kromatika, vaje za vibrato in lep ton, hitrost, palčno lego … Nadaljujem z Bachom. Šesta solo suita je moja najljubša. Mestoma ‘za prste lomit’, a prelepa. Pa še ubiralka se precej enakomerno obrabi, saj se je treba zaradi manjkajoče E-strune (ki je originalno predvidena) precejkrat povzpeti v višine prek četrte lege.

Za zelo uporabnega se je v teh dneh zame izkazal internet, kjer se najde nemalo spremljav za razne klasične skladbe.

Nova situacija, ko smo glasbeniki v karanteni, je priložnost, da na drugačen način delim (kar je moje poslanstvo) glasbo z ljudmi. Moji domači, sosedje in redki mimoidoči so navdušeni, kadar jim namenim kakšno lahkotnejšo skladbo ob posneti spremljavi pri odprtih terasnih vratih.

Ker znam malo klavirja, si korepeticije lahko omogočim tudi sama. Je pa tako, da sem narejena za igranje v skupini in to že precej pogrešam.

Najlepša stran karantene so večeri, ko ni treba odhajati na večerne vaje in koncerte! Zdaj je čas za domače mini koncerte, občasno pa tudi za obujanje hobija – igranja klavirja. Na klavirskem stojalu imam note Griegove skladbe Svatbeni dan na Troldhaugenu, ki bi se jo rada ponovno naučila. Je zelo lepa in ravno prav zahtevna za mojo raven znanja, moj spomin na mladost, ko sem se poleg čela učila tudi klavir.

Da pa ne bo vse ostalo le v moji soseski, vam v pozdrav pošiljam posnetek (KLIKNITE TUKAJ), na katerem na klavinovi igram klavirsko spremljavo, ki sem jo sama posnela, potem pa zraven zaigram na čelo.

Jutranja telovadba: »Zdaj, ko je svet obrnjen na glavo, iz tega položaja izgleda pravzaprav vse prav.«

Vaša Alenka Helena Kovačič

Delite to objavo!

Slovenska filharmonija
Piškotki / Cookies
Ime Omogočeno
Tehnični piškotki
Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično zahtevane piškotke: wordpress_test_cookie,wordpress_logged_in_,wordpress_sec.
Piškotki
Za pravilno delovanja in boljšo uporabniško izkušnjo uporabljamo piškotke. Potrjeno strinjanje z uporabo piškotkov.
Google Analytics
Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimiziranim uporabniškim informacijam.
x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

X