Kdo so častni člani Slovenske filharmonije?

Seznam častnih članov Filharmonične družbe, predhodnice Slovenske filharmonije, je ohranjen od leta 1801. Parnas časti so dosegli nekdanji redni člani kot zunanji prijatelji glasbe, ki so uživali »pomemben sloves ali ki so si pridobili posebne zasluge za družbo«, kot beremo v statutu. Poleg učenjakov, dostojanstvenikov, visokih predstavnikov dunajskih glasbenih ustanov in drugih dolg seznam polnijo imena številnih glasbenikov, med katerimi so tudi sloviti skladatelji Joseph Haydn, Ludwig van BeethovenJohannes Brahms, vplivni glasbeni kritik Eduard Hanslick in violinski virtuoz Niccolò Paganini.

Med častnimi člani Slovenske filharmonije so glasbeniki, ki so pustili trajen pečat v razvoju slovenske glasbe in pri sodelovanju z ustanovo: skladatelji Uroš Krek (1988), Primož Ramovš (1988), Marijan Lipovšek (2008), Ivo Petrić (2008), Marjan Kozina (2018); pianistka Dubravka Tomšič Srebotnjak (1995), mezzosopranistka Marjana Lipovšek (2002), violinist Igor Ozim (2008), flavtistka Irena Grafenauer (2008); muzikologa Dragotin Cvetko (2008) in Primož Kuret (2008); dirigenti Milan Horvat (1999), Bogo Leskovic (2002), Oskar Danon (2002), Samo Hubad (2002), Carlos Kleiber (2004) in Václav Talich (2018).

Šestnajstega januarja letos je ta ugledni naziv prejel tudi skladatelj in vsestransko glasbeno dejavni Lojze Lebič. Večminutni stoječi aplavz v polni dvorani na slovesni podelitvi častnega članstva je donel kot iskren poklon veliki osebnosti slovenske glasbe, ki se ponaša tudi z »izjemno modrostjo in moralno pokončnostjo«, kot je poudarila direktorica Marjetica Mahne. Sprejem med filharmonične častne člane je večkrat nagrajeni gospod Lebič uvrstil med svoja najvišja priznanja. Slovenska filharmonija spada med ustanove, ki so »stebri svobode duha, razsvetljenosti naše človeške duše ter obramba in zaščita pred današnjo multikulturno poplavo«, je dejal. S plemenito skromnostjo se je zahvalil vsem, ki so sooblikovali njegovo glasbeno pot, in nagovor sklenil z mislijo: »Prijeten občutek je, da moje delo ni več samo moj svet, marveč tudi vaš.«

Delite to objavo!

Slovenska filharmonija
Piškotki / Cookies
Ime Omogočeno
Tehnični piškotki
Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično zahtevane piškotke: wordpress_test_cookie,wordpress_logged_in_,wordpress_sec.
Piškotki
Za pravilno delovanja in boljšo uporabniško izkušnjo uporabljamo piškotke. Potrjeno strinjanje z uporabo piškotkov.
Google Analytics
Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimiziranim uporabniškim informacijam.
x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

X