Hvalnica visokemu razumu

»Močno si želiva, da bi v družbi začeli spoštovati vrednote, kot so empatija, poštenost in zdrav razum.«

Oglašava se vam iz našega dolenjskega doma, kamor smo se v času karantene umaknili s Tatjaninimi starši. Tu smo že sedmi teden in na vsakem koraku čutimo moč narave. Po tem, ko sva se še februarja po Salzburškem naprezala preživeti dan na snegu, smo ga v času karantene dobili podarjenega kar trikrat! V letnem času, ki ga vselej s hitrim tempom preživimo v mestu, nam je dovoljeno zreti v naravo. Tukaj se je težko dolgočasiti; možnosti za sprehode in pohode, ne da bi srečal sočloveka, so neomejene.

Najin vsakdanjik je zelo razgiban, samooskrben. Sedaj smo zelo moderno naravnani, saj vrtnarimo! Dopoldan vadiva, po kosilu vsak dan nekaj postorimo na vrtu. Dušan dvakrat na teden preko računalnika poučuje svoje dijake klarineta (tudi dva maturanta) na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, kar je sicer moderno, se pa nikakor ne more primerjati s poučevanjem na šoli. Najino psičko Srebrno vsak dan peljeva na dolg sprehod – takšnega v mestu ne bi bila deležna! Med opravki razmišljava o stiski, v kateri smo se znašli v svetu, in možnih scenarijih izhoda iz nje. Veliko časa posvečava ogledu oddaj na to temo (predvsem tujih).

Ne glede na našo naravno idilo pa pogrešava svobodo gibanja in potovanja! Prav ta konec tedna bi muzicirala s prijatelji v Bambergu, naše srečanje se v trenutnih okoliščinah zdi neskončno daleč. Predvsem pa je prekinjeno naše skupno muziciranje v Orkestru in Zboru Slovenske filharmonije – vsekakor najbolj pogrešava stike s kolegi, pogovore med odmori in tisto prijetno vznemirjenost, preden se začne koncert pred publiko … Želiva si, da se čimprej vrnemo v dvorane Slovenske filharmonije, pa čeprav v manjših zasedbah.

Bližajo se naši rojstni dnevi in v družini imamo v desetih dneh štiri rojstnodnevnike. Najini starši so doživeli lepa leta in zato ne želimo opuščati priložnosti za družinska srečanja. Vendar se je letos vse postavilo na glavo – nismo mogli sesti vsi skupaj za isto mizo niti za Veliko noč niti ne bomo mogli v teh dneh …

A ostajava optimista, saj vsaka kriza prinese možnosti za pozitivne spremembe v družbi. Močno si želiva, da bodo spremembe usmerjene h krepitvi vrednot, kot so empatija, poštenost, spoštovanje vseh oblik življenja, varovanje naravnega okolja, zmernost potrošnje in nenazadnje v upoštevanje zdravega razuma. Zato vam, dragi filharmoniki in zvesti obiskovalci naših koncertov, poklanjava pesem iz Dečkovega čudežnega roga Gustava Mahlerja z aktualnim naslovom Hvalnica visokemu razumu/Lob des hohen Verstands.

pianistka Tatjana Kaučič in klarinetist Dušan Sodja

Delite to objavo!

Slovenska filharmonija
Piškotki / Cookies
Ime Omogočeno
Tehnični piškotki
Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično zahtevane piškotke: wordpress_test_cookie,wordpress_logged_in_,wordpress_sec.
Piškotki
Za pravilno delovanja in boljšo uporabniško izkušnjo uporabljamo piškotke. Potrjeno strinjanje z uporabo piškotkov.
Google Analytics
Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimiziranim uporabniškim informacijam.
x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

X