november, 2018

18nov19:30VOKALNI ABONMA 3James Wood19:30 Slovenska filharmonija, Dvorana Marjana Kozine, Kongresni trg 10Vrsta koncerta:Vokalni abonma

Podrobne informacije

Zbor in Orkester Slovenske filharmonije
James Wood, dirigent
Urška Križnik Zupan, harfa
Martin Logar, tenor
Domen Križaj, bariton

Gustav Holst: Zborovske pesmi iz Rigvede za ženski zbor in harfo
Hubert Parry: Songs of Farewell / Pesmi slovesa
* * * *
Edward Elgar: Peteroglasne pesmi iz Grške antologije, za moški zbor, op. 45
Benjamin Britten: Cantata misericordium / Kantata usmiljenja, op. 69

KONCERTNI LIST

Elgarjeva zbirka predstavlja uglasbitve besedil iz t. i. Grške antologije – zbirke pesmi klasične in bizantinske tradicije, ohranjenih v srednjeveških rokopisih. Pesmi slovesa združujejo Parryjevo mojstrstvo pisanja zborovske glasbe z bogato angleško vokalno tradicijo, ki jo je kot skladatelj in glasbeni zgodovinar natančno poznal. Holstove pesmi izvirajo iz obdobja, ko je skladateljeve misli prav posebej navdihovala stara indijska mitologija. Delo na tokratnem sporedu je nastalo iz navdušenja nad Rigvedo, starodavno zbirko vedskih himn. Delom, nastalim na začetku 20. stoletja, se pridružuje Brittnova Kantata usmiljenja iz leta 1963. Veliko enostavčno delo za dva vokalna solista in orkester – uglasbitev svetopisemske prilike o usmiljenem Samarijanu – je ustvaril ob 100. obletnici humanitarne organizacije Rdeči križ.
Ob Zboru in Orkestru Slovenske filharmonije bodo nastopili trije izvrstni slovenski solisti, interpretacije pa bo osmislil in vodil britanski dirigent in skladatelj James Wood, poznavalec glasbe 20. stoletja ter nekdanji študent slavne Nadje Boulanger. Wood je vodja delavnic za mlade skladatelje v organizaciji združenja TENSO, katerega član je od leta 2016 tudi Zbor Slovenske filharmonije.

Organizator

Slovenska filharmonija+386 1 2410 800 Kongresni trg 10, 1000 Ljubljana, Slovenija

Slovenska filharmonija
Piškotki / Cookies
Ime Omogočeno
Tehnični piškotki
Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično zahtevane piškotke: wordpress_test_cookie,wordpress_logged_in_,wordpress_sec.
Piškotki
Za pravilno delovanja in boljšo uporabniško izkušnjo uporabljamo piškotke. Potrjeno strinjanje z uporabo piškotkov.
Google Analytics
Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimiziranim uporabniškim informacijam.
x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

X