marec, 2019

29mar19:30Večer ameriških samospevov19:30 Slovenska filharmonija, Dvorana Slavka Osterca, Kongresni trg 10Vrsta koncerta:Koncerti

Podrobne informacije

Martha Guth, sopran
Erika Switzer, klavir

Songs of Reflection and Witness/ Pesmi odsevov in pričevanj
Aaron Copland: There came a wind like a bugle (12 poems of Emily Dickinson)/ Prišel je veter kot trub
Robert Baksa: Heart we will forget him / Srce ga bomo pozabili (Emily Dickinson)
Libby Larsen: Bind me – I still can sing (Chanting to Paradise) / Veži me – še vedno lahko pojem (Petje v raj) (Emily Dickinson)
Copland: The world feels dusty / Svet je prašen (Emily Dickinson)
Copland: Going to Heaven / V nebesa (Emily Dickinson)
Samuel Barber: Nocturne (Op. 13) (Prokosch)
Gilda Lyons: Even Song (Songs of Lament and Praise) / Večernica (Pesmi žalitev in pohvale) (St. Patrick)
Barber: Desire for Hermitage (Hermit Songs) / Željo po puščavi (Puščavniške pesmi) (Anonymous)
Amy Beach: Ah love but a day (3 Browning Songs, Op. 44) / Ah, ljubiti le en dan (3 Browning pesmi, op. 44) (Robert Browning)
Juliana Hall: How do I love thee / Kako te ljubim (Elizabeth Browning)
Beach: The year’s at the spring (Browning Songs) / Leto je na izviru (iz Browning pesmi, op. 44) (Robert Browning)
* * *

Ned Rorem: What sparks and wiry cries / Kakšne iskre in žični kriki (Paul Goodman)
Kevin Puts: You need song (5 Boroughs Songbook) / Potrebuješ pesem (Mark Campbell)
Rorem: Lordly Hudson / Gospod Hudson (Paul Goodman)
Lee Hoiby: Lady of the Harbor / Dama v pristanišču (Emma Lazarus)
Scott Wheeler: Wasting the Night / Zapraviti noč (Edna St. Vincent Millay)
Thursday / Četrtek
Recuerdo / Spomnim se
I shall forget you / Pozabila te bom
Time does not bring relief / Čas ne prinese olajšave
The Betrothal / Zaroke
Bob Dylan (arr.): Hard rain / Močan dež

 

Sopranistka Martha Guth je znana po njeni ‘intuitivni občutljivosti’ (Montreal Gazette). Na mednarodnem umetniškem prizorišču se je uveljavila kot prepričljiva in strastna umetnica.

Na opernem odru je uprizorila številne vloge, kot so Grofica (Figarova svatba), Donna Anna (Don Giovanni), Prva dama in Pamina (Čarobna piščal), Konstanca (Beg iz Seraja), Lauretta (Dr. Miracle) in Norina (Don Pasquale). Pela je pod taktirko svetovno priznanih dirigentov: Seiji Ozawa, Helmut Rilling, Robert Spano in Richard Bradshaw. Kot solistka je nastopila z orkestri, kot so Bach Akademie, Simfonični orkester iz Toronta, Santa Fe Symphony, Hamilton Symphony, Orkester kanadske opere, National Arts Center Orchestra in Filharmonija iz Calgaryja. Njene koncerte redno predvajajo na programih BBC London, na CBC radiu/radio Kanada in na CBC Televiziji.

Martha Guth je strastno ljubiteljica samospeva – je zmagovalka Mednarodnega pevskega tekmovanja dvorane Wigmore. Z recitali je nastopila z legendarnim pianistom Grahamom Johnsonom v Vancouvru, v New Orleansu, v New Yorku (Lincolnov center, cerkev sv. Trojice, dvorana Liederkranz), v Montrealu, v Ottawi, v Santa Feju in drugje. Tudi sicer redno sodeluje z uveljavljenimi pianisti, kot so Erika Switzer, Spencer Myer, Alison d’Amato, Dalton Baldwin …

Predstavlja skladbe novejše generacije, kot so Tom Cipullo, Thomas Pasatieri in Clint Borzoni. Skupaj s pianistko Eriko Switzer sta ustanovili novo vejo v umetniški sferi Sparks and Wiry Cries. Slednja se posveča zgolj samospevom. Predstavlja kreacijo novih del za glas in klavir (ko)producira in organizira songSLAM po svetu in smelo prikazuje pomembnost in veličino samospeva v današnjem času.

Martha Guth je študirala na Konservatoriju za glasbo v Oberlinu (BMus) in na Kolidžu za glasbo v Cincinnatiju (MMus). Je štipendistka kanadskega Sveta za umetnost, ki ji je omogočil študij v Nemčiji v Meisterklasse z Edith Wiens na Visoki šoli za glasbo v Augsburgu (Nürnberg).

 

Erika Switzer je mednarodno priznana kot pianistka, profesorica in skrbnica umetnosti. Nastopila je v številnih dvoranah (Weill Hall (Carnegie), Geffen Hall, Frick Collection in Bargemusic, Kennedyjev center, Philadelphia Chamber Music Society, Spoleto Festival (Charleston, SC), Bard Music Festival in Stanford Live). Nastopila je tudi na številnih festivalih komorne glasbe po Kanadi (Toronto, Montreal, Vancouver, Ottawa …)

Kar nekaj let je preživela v Nemčiji, kjer je nastopala v Festspielhaus Baden-Baden in v Salle Cortot v Parizu. Na tekmovanjih je dosegla številne nagrade za najboljšo pianistko, med drugimi na Mednarodnem pevskem tekmovanju dvorane Wigmor (London).

Posveča se sodobni glasbi. Premierno izvaja novitete na različnih festivalih, kot so Brooklyn Art Song Society, 5 Boroughs Music Festival in Music on Main v Vancouvru. Snemala je za CBC radio, za Nizozemski radio (Radio 4), za Jugozagodni nemški radio (SWR) in Bavarski radio v Nemčiji, za WQXR v New Yorku in WGBH v Bostonu.

Trenutno je profesorica komorne glasbe na Bard kolidžu in konservatoriju za glasbo v New Yorku, kjer predava med drugim tudi o dikciji za pevce ter jih korepetira. Vsako poletje jo k sodelovanju povabijo številne glasbene inštitucije: Mednarodni pevski institut  Vancouvru (Univerza BC, Kanada), CoOPERAtive program Westminsterskega kolidža Choir College in St. Lawrence String Quartet Seminar at Stanford (CA).

Skupaj s sopranistko Martho Guth sta ustanovili »Sparks and Wiry Cries (sparksandwirycries.org. Slednja prispeva k večji promociji samospeva. Preko njunega Art Song Magazine producira Casement Fund Song Series v New Yorku. Vsako leto dobijo naročila za nova dela za glas in klavir.

 

VSTOP PROST

Organizator

Akademija za glasbo Univerze v Ljubljani

Slovenska filharmonija
Piškotki / Cookies
Ime Omogočeno
Tehnični piškotki
Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično zahtevane piškotke: wordpress_test_cookie,wordpress_logged_in_,wordpress_sec.
Piškotki
Za pravilno delovanja in boljšo uporabniško izkušnjo uporabljamo piškotke. Potrjeno strinjanje z uporabo piškotkov.
Google Analytics
Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimiziranim uporabniškim informacijam.
x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

X