maj, 2020

15maj19:30SIMFONIJA ALPKoncert je odpovedan19:30 Gallusova dvorana, Cankarjev dom, Prešernova cesta 10, 1000 LjubljanaVrsta koncerta:Modri abonma

Podrobne informacije

14. in 15. maj 2020 ob 19.30
Gallusova dvorana, Cankarjev dom
Modri abonma 8

Orkester Slovenske filharmonije
Philipp von Steinaecker, dirigent

Blaž Šparovec, klarinet

Lucijan Marija Škerjanc: Svečana uvertura
Claude Debussy: Prva rapsodija, L. 116
Aaron Copland: Koncert za klarinet, godala in harfo
Richard Strauss: Alpska simfonija, op. 64, TrV 233

Sklepni koncert Modrega abonmaja Orkestra Slovenske filharmonije pod taktirko Philippa von Steinaeckerja gosti izjemnega slovenskega klarinetista mlajše generacije Blaža Šparovca, prvonagrajenca Mednarodnega tekmovanja Carla Nielsena 2019, sicer prvega klarinetista Orkestra Gürzenich v Kölnu in predavatelja na Univerzi za umetnost v Berlinu. Program koncerta poudarja barvitost velikih ustvarjalcev za orkester. Šparovec se bo predstavil v Prvi rapsodiji za klarinet in orkester Clauda Debussyja ter v Koncertu za klarinet in strunska glasbila (godala, harfa, klavir) Aarona Coplanda, ki ga je skladatelj napisal po naročilu slovitega klarinetista Bennyja Goodmana in ga odel v jazzovske ritme.

V orkestralnem opusu Lucijana Marije Škerjanca so poleg simfonij, simfoničnih pesnitev, suit, koncertov in drugih orkestralnih skladb tudi štiri uverture, ki so nastale med letoma 1925 in 1961 – poslednja je Svečana uvertura.

V ustvarjalnem delu Richarda Straussa imajo posebno težo njegove simfonične pesnitve. Deseta in zadnja je Alpska simfonija, ki jo je pisal v letih 1911–1915 in si zanjo zamislil ogromno zasedbo orkestra. Vsebinsko ozadje tega veličastnega dela je slikovit prikaz dneva v Alpah. Poslušalec z glasbo potuje od noči, sončnega vzhoda, prek prijetnih trenutkov občudovanja narave med vzponom do vrha, vse do nevarnih trenutkov ob zgrešeni poti in nevihti, do zatona sonca v noč. Strauss je skladbo napisal tako pod vtisom lastne izkušnje v gorah kot tudi filozofskih misli Friedricha Nietzscheja.

Vstopnice:
Cankarjev dom
Informacijsko središče in prodaja vstopnic
T +386 1 2417 299
F +386 1 2417 322
E vstopnice@cd-cc.si, tickets@cd-cc.si
www.cd-cc.si

Prodaja vstopnic v Informacijskem središču CD (podhod Maximarketa) vsak delavnik od 11. do 13. in od 15. do 20. ure, ob sobotah od 11. do 13. ter uro pred prireditvijo.
Imetniki kartic (NLB, Eurocard, Visa, Diners, American Express) si lahko vstopnice zagotovite po T +386 1 2417 300.
Pri spletnem nakupu na www.cd-cc.si velja 5-% popust.

Organizator

Slovenska filharmonija+386 1 2410 800 Kongresni trg 10, 1000 Ljubljana, Slovenija

Slovenska filharmonija
Piškotki / Cookies
Ime Omogočeno
Tehnični piškotki
Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično zahtevane piškotke: wordpress_test_cookie,wordpress_logged_in_,wordpress_sec.
Piškotki
Za pravilno delovanja in boljšo uporabniško izkušnjo uporabljamo piškotke. Potrjeno strinjanje z uporabo piškotkov.
Google Analytics
Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimiziranim uporabniškim informacijam.
x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

X