maj, 2019

30maj19:30IZPOSTAVLJENOORANŽNI ABONMA 8Philipp von Steinaecker, Aleksandar Milošev, Andrej Petrač19:30 Gallusova dvorana, Cankarjev dom, Prešernova cesta 10, 1000 LjubljanaVrsta koncerta:Oranžni abonma

Podrobne informacije

Orkester Slovenske filharmonije
Philipp von Steinaecker, dirigent
Andrej Petrač, violončelo
Aleksandar Milošev, viola

Maurice Ravel: Pavane pour une infante défunte / Pavana za umrlo princeso
Jean-Philippe Rameau: Suite Les Boréades / Suita iz opere Boreadi
Maurice Ravel: Daphnis et Chloé / Dafnis in Hloa, suita št. 2
Richard Strauss: Don Quixote / Don Kihot, op. 35

KONCERTNI LIST

Nemški dirigent Philipp von Steinaecker je enako domač tako v starejšem kot tudi sodobnejšem repertoarju – od baroka, dunajskega klasicizma in nemške romantike do druge dunajske šole. Ustanovil je orkester Musica Saeculorum, katerega člani muzicirajo na historičnih glasbilih. Pri našem orkestru in tudi občinstvu si je prislužil priljubljenost že v preteklih sezonah, pa tudi v letošnji je že nastopil na uvodnem koncertu Modrega abonmaja. Sprva je nastopal kot violončelist, bil je ustanovni član Nemškega nacionalnega mladinskega orkestra in Komornega orkestra Gustava Mahlerja, od leta 2010 je vodil orkester Camerata Salzburg ter Orkester Padove in Benečije. Na sklepnem koncertu Oranžnega abonmaja bo predstavil slogovno pester spored – od Suite iz opere Boreadi velikega francoskega skladatelja in glasbenega teoretika Rameauja prek prav tako francoskega mojstra orkestrskega zvoka Ravela z njegovo baletno glasbo ter znamenito Pavano za umrlo princeso do Straussove izrazito slikovite simfonične pesnitve Don Kihot.

V Straussovi stvaritvi, ki z nenavadno, vendar izjemno uspešno uporabo poznoromantičnega orkestra povezuje dve temi in dva solista v številnih variacijah, se mu bosta pridružila člana Orkestra Slovenske filharmonije. Violist in pedagog Aleksandar Milošev, ustanovni član Godalnega kvarteta Tartini in nagrajenec Prešernovega sklada, je nastopal z Londonskimi, Münchenskimi, Zagrebškimi in Beograjskimi filharmoniki ter Zagrebškimi solisti. Andrej Petrač že skoraj tri desetletja deluje kot violončelist solist našega orkestra. Med študijem je prejel 1. nagrado na Tekmovanju glasbenih umetnikov Jugoslavije (1984). Po diplomi na ljubljanski Akademiji za glasbo se je izpopolnjeval pri Antoniu Janigru v Stuttgartu ter bil nekaj časa njegov asistent. 30 let je bil član Tria Orlando, s katerim je gostoval na številnih evropskih festivalih in odrih. Kot član Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije je leta 1999 prejel nagrado Prešernovega sklada.

Organizator

Slovenska filharmonija+386 1 2410 800 Kongresni trg 10, 1000 Ljubljana, Slovenija

Slovenska filharmonija
Piškotki / Cookies
Ime Omogočeno
Tehnični piškotki
Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično zahtevane piškotke: wordpress_test_cookie,wordpress_logged_in_,wordpress_sec.
Piškotki
Za pravilno delovanja in boljšo uporabniško izkušnjo uporabljamo piškotke. Potrjeno strinjanje z uporabo piškotkov.
Google Analytics
Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimiziranim uporabniškim informacijam.
x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

X