marec, 2019

28mar19:30IZPOSTAVLJENOORANŽNI ABONMA 6Dmitrij Sitkovecki19:30 Gallusova dvorana, Cankarjev dom, Prešernova cesta 10, 1000 LjubljanaVrsta koncerta:Oranžni abonma

Podrobne informacije

Cankarjev dom, Gallusova dvorana
28. in 29. 3. 2019

Orkester Slovenske filharmonije
Dmitrij Sitkovecki, dirigent

Peter Iljič Čajkovski, ork. Aleksander Glazunov: Meditacija, op. 42, št. 1
Igor Stravinski, prir. Dmitrij Sitkovecki: Divertimento iz baleta Le baiser de la fée / Poljub vile
Sergej Prokofjev: Simfonija št. 5 v B-duru, op. 100

KONCERTNI LIST

Dmitrij Sitkovecki je vsestranska glasbena osebnost – violinist, dirigent, aranžer, komorni glasbenik in organizator glasbenih dogodkov. Študiral je na Moskovskem konservatoriju ter na newyorški šoli Juilliard. Nastopa z vodilnimi svetovnimi orkestri, kot so Berlinski, Newyorški in Losangeleški filharmoniki, orkestra leipziškega Gewandhausa in amsterdamskega Concertgebouwa ter Akademija sv. Martina v polju (Academy of St. Martin in the Fields), leta 2015 tudi naš orkester, hkrati je ustanovitelj Novega evropskega komornega godalnega orkestra (NESCO). Nastopil je na festivalih v Salzburgu, Luzernu, Edinburgu, Newportu in Carigradu. Znan je tudi po izjemno učinkovitih priredbah, saj je orkestriral številna solistična in komorna dela Bacha, Haydna, Beethovna, Brahmsa, Čajkovskega, Stravinskega, Šostakoviča in Schnittkeja.

Koncert bo uvedla Meditacija Petra Iljiča Čajkovskega, izvirno napisana za violino in klavir, ki jo je orkestriral Aleksander Glazunov. Sledil bo (v priredbi Sitkovetckega) Divertimento iz baleta Poljub vile, ki ga je Stravinski napisal leta 1928 in posvetil 35. obletnici smrti Čajkovskega. V drugem delu bomo slišali Peto simfonijo, ki jo je Prokofjev ustvaril v enem samem mesecu, poleti leta 1944. Ali gre res za »simfonijo o veličini človeškega duha« oz. frazo, ki jo znova in znova izdatno uporabljajo pri komentarjih o tej skladbi, presodite sami.

Organizator

Slovenska filharmonija+386 1 2410 800 Kongresni trg 10, 1000 Ljubljana, Slovenija

Slovenska filharmonija
Piškotki / Cookies
Ime Omogočeno
Tehnični piškotki
Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično zahtevane piškotke: wordpress_test_cookie,wordpress_logged_in_,wordpress_sec.
Piškotki
Za pravilno delovanja in boljšo uporabniško izkušnjo uporabljamo piškotke. Potrjeno strinjanje z uporabo piškotkov.
Google Analytics
Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimiziranim uporabniškim informacijam.
x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

X