september, 2018

21sep19:30ORANŽNI ABONMA 1dirigent Julian Rachlin19:30 Gallusova dvorana, Cankarjev dom, Prešernova cesta 10, 1000 LjubljanaVrsta koncerta:Oranžni abonma

Podrobne informacije

Orkester Slovenske filharmonije
Julian Rachlin, dirigent

Slavko Osterc: Klasična uvertura
Wolfgang Amadeus Mozart: Simfonija št. 36 v C-duru, Linška, KV 425
Peter Iljič Čajkovski: Simfonija št. 4 v f-molu, op. 36

PROGRAMSKI LIST

Juliana Rachlina poznamo kot enega najboljših in najvidnejših violinistov našega časa, vse bolj pa tudi kot izvrstnega dirigenta. Zaradi izjemno uspešnega sodelovanja z našim orkestrom v preteklih sezonah in vsakokratnega navdušenja občinstva smo ga ponovno povabili k sodelovanju ter mu zaupali vodenje tako uvodnega koncerta letošnjega Oranžnega kot tudi sklepnega koncerta Modrega abonmaja. Od leta 1988, ko je nastopil pod taktirko Riccarda Mutija in postal najmlajši solist, ki je igral z Dunajskimi filharmoniki, je sodeloval s plejado vrhunskih dirigentov in orkestrov. Dejaven je tudi kot komorni glasbenik, kjer med njegovimi partnerji najdemo Sarah McElravy, Martho Argerich, Natalio Gutman, Mišo Majskega, Mstislava Rostropoviča in Itamarja Golana.
Naš orkester bo na uvodnem koncertu sezone popeljal skozi nekatere presežke tako slovenske kot tudi evropske simfonične glasbe. Začeli bomo s poklonom slovenski glasbeni ustvarjalnosti, Osterčevo Klasično uverturo. Sledila bo Mozartova Simfonija št. 36, ki jo je salzburški genij napisal v času med prihodom v Linz, 30. oktobra 1783, in krstno izvedbo 4. novembra istega leta.
Koncert bo sklenila Četrta simfonija Petra Iljiča Čajkovska. Večji del skladbe je nastal med počitnicami (1877) v Švici in Italiji, kamor je lahko ruski skladatelj potoval po zaslugi svoje dolgoletne prijateljice Nadežde von Meck in je zato simfonijo posvetil prav njej.

Organizator

Slovenska filharmonija+386 1 2410 800 Kongresni trg 10, 1000 Ljubljana, Slovenija

Slovenska filharmonija
Piškotki / Cookies
Ime Omogočeno
Tehnični piškotki
Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično zahtevane piškotke: wordpress_test_cookie,wordpress_logged_in_,wordpress_sec.
Piškotki
Za pravilno delovanja in boljšo uporabniško izkušnjo uporabljamo piškotke. Potrjeno strinjanje z uporabo piškotkov.
Google Analytics
Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimiziranim uporabniškim informacijam.
x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

X