april, 2019

05apr19:30IZPOSTAVLJENOMODRI ABONMA 6Håkan Hardenberger19:30 Gallusova dvorana, Cankarjev dom, Prešernova cesta 10, 1000 LjubljanaVrsta koncerta:Modri abonma

Podrobne informacije

Orkester Slovenske filharmonije
Håkan Hardenberger, dirigent, trobenta

Joseph Haydn: Predstavitev kaosa iz oratorija Die Schöpfung / Stvarjenje, Hob. XXI/2
Koncert za trobento in orkester v Es-duru, Hob. VIIe/1
Simfonija št. 22 v Es-duru, Hob. I/22
Tōru Takemicu: Paths. / Poti. In memoriam Witold Lutosławski
Witold Lutosławski: Koncert za orkester

KONCERTNI LIST

Švedski glasbenik Håkan Hardenberger velja za enega najboljših trobentačev našega časa. Študiral je pri Pierru Thibaudu na Pariškem konservatoriju in pri Thomasu Stevensu v Los Angelesu. Uveljavil se je kot virtuozen interpret klasičnega repertoarja pa tudi kot prepričljiv izvajalec in naročnik številnih novih del skladateljev, kot so Tōru Takemicu, Hans Werner Henze, Rolf Martinsson in Arvo Pärt. Zadnje čase je prav tako cenjen v vlogi dirigenta.

Spored sestavljata dva izrazito kontrastna sklopa. V prvem so tri dela velikega klasika Josepha Haydna; od mogočnega uvoda k oratoriju Stvarjenje, prek Koncerta za trobento – v katerem bo solist sam Hardenberger, do Simfonije št. 22, nastale v času mojstrovega službovanja v gradiščanskem Železnem.

Drugi del je v znamenju enega od velikanov glasbe 20. stoletja, poljskega skladatelja Witolda Lutosławskega. Solistično skladbo za trobento Poti je japonski skladatelj Tōru Takemicu ustvaril leta 1994 ob smrti poljskega kolega, na Varšavski jeseni ga je istega leta krstil prav Hardenberger. Koncert za orkester, ki ga je Lutosławski napisal na pobudo umetniškega vodje Witolda Rowickega in posvetil Varšavskim filharmonikom, je hkrati vrhunec in zaključek obdobja skladateljevega opusa, ko ga je navdihovala predvsem ljudska glasba.

Organizator

Slovenska filharmonija+386 1 2410 800 Kongresni trg 10, 1000 Ljubljana, Slovenija

Slovenska filharmonija
Piškotki / Cookies
Ime Omogočeno
Tehnični piškotki
Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično zahtevane piškotke: wordpress_test_cookie,wordpress_logged_in_,wordpress_sec.
Piškotki
Za pravilno delovanja in boljšo uporabniško izkušnjo uporabljamo piškotke. Potrjeno strinjanje z uporabo piškotkov.
Google Analytics
Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimiziranim uporabniškim informacijam.
x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

X