februar , 2019

21feb19:30IZPOSTAVLJENOMODRI ABONMA 4dirigent Axel Kober, violončelist Daniel Müller-Schott19:30 Gallusova dvorana, Cankarjev dom, Prešernova cesta 10, 1000 LjubljanaVrsta koncerta:Modri abonma

Podrobne informacije

Orkester Slovenske filharmonije
Axel Kober, dirigent
Daniel Müller-Schott, violončelo

Jörg Widmann: Con brio
Joseph Haydn: Koncert za violončelo in orkester št. 1 v C-duru, Hob. VIIb/1
Arnold Schönberg: Pelleas und Melisande / Peleas in Melisanda, op. 5

KONCERTNI LIST

Uglednega nemškega dirigenta Axela Koberja je poklicna pot peljala prek gledališč v Dortmundu in Mannheimu ter leipziške opere, kjer je deloval kot šef dirigent, do Nemške opere na Renu, katere umetniški vodja je od leta 2009. V Bayreuthu je leta 2013, ob 200-letnici Wagnerjevega rojstva, debitiral z opero Tannhäuser.

Violončelist Daniel Müller-Schott je pozornost glasbene javnosti pritegnil kot 15-letnik z zmago na Mednarodnem tekmovanju Čajkovskega za mlade glasbenike v Moskvi leta 1992. Od takrat je nastopil s številnimi priznanimi orkestri (Berlinski in Seulski filharmoniki, Orkester Gewandhausa, tokijski Simfonični orkester NHK, radijski orkestri iz Berlina, Münchna, Frankfurta, Stuttgarta, Leipziga …) in dirigenti (Ch. Dutoit, Ch. Eschenbach, I. Fischer, N. Järvi, D. Kitajenko, A. Nelsons, V. Aškenazi, V. Petrenko …), skladbe so mu posvečali znani skladatelji (A. Previn, P. Ruzicka …). Na violončelu, ki ga je leta 1727 v Benetkah izdelal Matteo Goffriller, bo interpretiral prvega izmed dveh koncertov za violončelo in orkester Josepha Haydna, častnega člana naše Filharmonične družbe.

Spored odpira delo Con brio sodobnega nemškega skladatelja, dirigenta in klarinetista Jörga Widmanna. Navdih zanj je poiskal v hitrih stavkih še enega častnega člana – Ludwiga van Beethovna, natančneje njegove Sedme in Osme simfonije, katerih temperament je prevedel v lastni glasbeni jezik. Koncert bo sklenila Schönbergova zgodnja simfonična pesnitev Peleas in Melisanda, nastala po dramski predlogi Mauricea Maeterlincka, skoraj sočasno z Debussyjevo istoimensko opero.

Organizator

Slovenska filharmonija+386 1 2410 800 Kongresni trg 10, 1000 Ljubljana, Slovenija

Slovenska filharmonija
Piškotki / Cookies
Ime Omogočeno
Tehnični piškotki
Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično zahtevane piškotke: wordpress_test_cookie,wordpress_logged_in_,wordpress_sec.
Piškotki
Za pravilno delovanja in boljšo uporabniško izkušnjo uporabljamo piškotke. Potrjeno strinjanje z uporabo piškotkov.
Google Analytics
Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimiziranim uporabniškim informacijam.
x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

X