december, 2018

13dec19:30MODRI ABONMA 3Michael Christie, Franc Kosem19:30 Gallusova dvorana, Cankarjev dom, Prešernova cesta 10, 1000 LjubljanaVrsta koncerta:Modri abonma

Podrobne informacije

Orkester Slovenske filharmonije
Michael Christie, dirigent
Franc Kosem, trobenta

Aleksander Borodin: Uvertura k operi Knjaz Igor / Knez Igor
Uroš Rojko: Koncert za trobento – krstna izvedba
Nikolaj Rimski-Korsakov: Šeherezada, op. 35

KONCERTNI LIST

Eden vodilnih ameriških dirigentov Michael Christie je prepričljiv tako na koncertnem kot opernem dirigentskem podiju. Na bogato samostojno glasbeno pot je stopil kot šef dirigent Queenslandskega simfoničnega orkestra iz Avstralije. Sledila so ugledna mesta glasbenega direktorja Brooklynske filharmonije, Phoeniške simfonije in operne hiše v Minnesoti. Osrednje orkestre po domovini (simfonike iz Dallasa, Atlante, Houstona, Oregona, filharmonike iz Los Angelesa …) je vodil kot gostujoči glavni dirigent. V Evropi je med drugim dirigiral Rotterdamski filharmoniji, švedskim in nizozemskim radijskim simfonikom, Češki filharmoniji. Njegovo ime je močno prisotno tudi v avstralskih glasbenih krogih.
Christie velja za inovativnega dirigenta, ki je odprt za novosti in izzive koncertnih in opernih odrov. Njegove izvedbe prepričajo z ognjevitostjo in eleganco, zadržanostjo in izraznostjo, preciznostjo 
in subtilnostjo. Predan novi glasbi izvaja tudi sodobne skladatelje.

Tokrat se bo v vlogi solista predstavil prvi trobentač Orkestra Slovenske filharmonije Franc Kosem, vodja Trobilnega ansambla Slovenske filharmonije (TASF) ter predavatelj na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Kot prvi bo izvedel Koncert za trobento, ki ga je po naročilu Slovenske filharmonije napisal mednarodno uveljavljeni slovenski skladatelj Uroš Rojko.

Koncert bomo uvedli z uverturo k znani Borodinovi operi Knez Igor, zaključili pa s pravljično simfonično suito Šeherezada skladatelja Nikolaja Rimskega-Korsakova. Ta, po besedah skladatelja »niz nepovezanih posameznih slik in prizorov iz Tisoč in ene noči«, je še vedno eno najbolj priljubljenih in najpogosteje izvajanih del ruske romantike.

Organizator

Slovenska filharmonija+386 1 2410 800 Kongresni trg 10, 1000 Ljubljana, Slovenija

Slovenska filharmonija
Piškotki / Cookies
Ime Omogočeno
Tehnični piškotki
Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično zahtevane piškotke: wordpress_test_cookie,wordpress_logged_in_,wordpress_sec.
Piškotki
Za pravilno delovanja in boljšo uporabniško izkušnjo uporabljamo piškotke. Potrjeno strinjanje z uporabo piškotkov.
Google Analytics
Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimiziranim uporabniškim informacijam.
x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

X