oktober, 2018

04okt19:30MODRI ABONMA 1Philipp von Steinaecker, Ann-Beth Solvang19:30 Gallusova dvorana, Cankarjev dom, Prešernova cesta 10, 1000 LjubljanaVrsta koncerta:Modri abonma

Podrobne informacije

Orkester Slovenske filharmonije
Zbor Slovenske filharmonije
Philipp von Steinaecker, dirigent
Ann-Beth Solvang, mezzosopran

Arnold Schönberg: Medigra in Pesem gozdne golobice iz kantate Gurre-Lieder / Pesmi z gradu Gurre
Igor Stravinski: Simfonija psalmov
Franz Schubert: Simfonija št. 1 v D-duru, D. 82

KONCERTNI LIST

Nemški dirigent Philipp von Steinaecker že več let uspešno sodeluje z Orkestrom Slovenske filharmonije, zato smo mu zaupali tako uvodni koncert Modrega kot tudi sklepni koncert letošnjega Oranžnega abonmaja. Sprva je nastopal kot violončelist, leta 2010 pa je prevzel vodstvo orkestrov Camerata Salzburg in Orkestra Padove in Benečije. Leta 2008 je kot prvi zasedel mesto mladega dirigenta pri Orchestra of the Age of Enlightenment.

Schönbergove kantate Pesmi z gradu Gurre do danes – več kot 100 let po nastanku – še nismo slišali v celoti na naših odrih. Solistka v zadnjem odlomku prvega dela, Pesmi gozdne golobice, bo mlada norveška mezzosopranistka Ann-Beth Solvang, nekdanja študentka Državne akademije za operno umetnost v Oslu, kasneje pa članica opernega ansambla Državne opere v Hamburgu.

Simfonija psalmov je nastala po naročilu Bostonskih simfonikov ob njihovi 50-letnici in se po besedah avtorja Igorja Stravinskega lahko imenuje simfonija »le pogojno, vendar so naročniki imeli občutek, da so dobili simfonično delo«.

Čeprav je Schubert svojo Simfonijo v D-duru napisal že leta 1813 kot šestnajstletni dijak učiteljskega konvikta, je bila objavljena šele leta 1884 v skladateljevih zbranih delih. Na naših abonmajskih sporedih smo jo v zadnjih sedemdesetih letih slišali le dvakrat.

Organizator

Slovenska filharmonija+386 1 2410 800 Kongresni trg 10, 1000 Ljubljana, Slovenija

Slovenska filharmonija
Piškotki / Cookies
Ime Omogočeno
Tehnični piškotki
Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično zahtevane piškotke: wordpress_test_cookie,wordpress_logged_in_,wordpress_sec.
Piškotki
Za pravilno delovanja in boljšo uporabniško izkušnjo uporabljamo piškotke. Potrjeno strinjanje z uporabo piškotkov.
Google Analytics
Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimiziranim uporabniškim informacijam.
x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

X