marec, 2020

27mar19:30POKLON LENINGRADU │ ODPOVEDANOModri abonma 719:30 Gallusova dvorana, Cankarjev dom, Prešernova cesta 10, 1000 LjubljanaVrsta koncerta:Modri abonma Izvajalec: Aziz Šohakimov, dirigent

Podrobne informacije

26. in 27. marec 2020 ob 19.30
Gallusova dvorana, Cankarjev dom
Modri abonma 7

Orkester Slovenske filharmonije
Aziz Šohakimov, dirigent

Joseph Haydn: Simfonija št. 100 v G-duru, Hob. I: 100, »Vojaška«
Dmitrij Šostakovič: Simfonija št. 7 v C-duru, op. 60, »Leningrajska«

Mladi uzbekistanski dirigent Aziz Šohakimov je vse bolj pronicljivo in cenjeno dirigentsko ime koncertnih in opernih odrov. Trenutno je glasbeni vodja Filharmoničnega orkestra Tekfen iz Turčije, kapelnik Nemške opere na Renu v Düsseldorfu in prvi gostujoči dirigent Verdijevega orkestra v Milanu. Z Orkestrom Slovenske filharmonije bo koncert začel s Simfonijo v G-duru Josepha Haydna. Čeprav je polna dramatičnega izraza, ritmičnega naboja in nosi vzdevek »Vojaška«, v resnici ni povezana z vojno. To ime so ji nadeli predvsem zaradi drugega stavka, v katerem je skladatelj uporabil triangel, činele in veliki boben ter vzklike fanfar.

Drugače pa je s Simfonijo v C-duru Dmitrija Šostakoviča, imenovano »Leningrajska«, ki je pomenljivo povezana z drugo svetovno vojno. Šostakovič je svojo sedmo simfonijo dokončal decembra 1941 med nacističnim obleganjem Sankt Peterburga, tedaj Leningrada, iz katerega so skladatelja evakuirali. Ker ga niso želeli sprejeti med vojaške sile, se je svojemu mestu in pogumnim prebivalcem, ki kljub lakoti niso klonili pred sovražnimi silami, poklonil z glasbo. Veličastno in povedno simfonično delo je bilo v letu 1942 kot simbol upora izvedeno v več deželah sveta, najbolj pretresljiva in ganljiva pa je bila avgustovska izvedba v še vedno obleganem Leningradu s sestradanimi glasbeniki, ki so z zadnjimi močmi človeštvu spregovorili prek Šostakovičeve mojstrovine.

Organizator

Slovenska filharmonija+386 1 2410 800 Kongresni trg 10, 1000 Ljubljana, Slovenija

TIP koncerta

Simfonični koncert

Slovenska filharmonija
Piškotki / Cookies
Ime Omogočeno
Tehnični piškotki
Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično zahtevane piškotke: wordpress_test_cookie,wordpress_logged_in_,wordpress_sec.
Piškotki
Za pravilno delovanja in boljšo uporabniško izkušnjo uporabljamo piškotke. Potrjeno strinjanje z uporabo piškotkov.
Google Analytics
Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimiziranim uporabniškim informacijam.
x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

X