februar , 2020

13feb19:30LJUBEZEN IN GLASBADmitrij Liss, dirigent │ Sergej Krilov, violina19:30 Gallusova dvorana, Cankarjev dom, Prešernova cesta 10, 1000 LjubljanaVrsta koncerta:Modri abonma

Podrobne informacije

13. in 14. februar 2020 ob 19.30
Gallusova dvorana, Cankarjev dom
Modri abonma 5

Orkester Slovenske filharmonije
Dmitrij Liss, dirigent
Sergej Krilov, violina

KONCERTNI LIST

Lucijan Marija Škerjanc: Gazele, sedem orkestralnih pesnitev
Sergej Prokofjev: Koncert za violino in orkester št. 2 v g-molu, op. 63
Igor Stravinski: Petruška

 

Modri abonma se v letu 2020 nadaljuje s ciklom sedmih orkestralnih pesnitev Gazele Lucijana Marije Škerjanca. Tako se ob 120. obletnici skladateljevega rojstva začenja obeležitev spomina na eno ključnih slovenskih glasbenih osebnosti. Škerjanc je glasbeno življenje na Slovenskem v minulem stoletju zaznamoval, bodril, usmerjal in krojil kot pianist, dirigent, glasbeni pisec, kritik, dolgoletni profesor novih generacij skladateljev na ljubljanskem konservatoriju in akademiji, kot direktor Slovenske filharmonije in plodovit skladatelj izrazito liričnega jezika, napolnjenega z impresionistično barvitostjo.

Spored sestavlja še glasba ruskih sodobnikov; zvočno razgiban Koncert za violino in orkester št. 2 Sergeja Prokofjeva bo odprl violinski solo Sergeja Krilova. Imenitni ruski violinski virtuoz koncertira kot solist s svetovnimi orkestri, kot komorni glasbenik v sodelovanju z najvidnejšimi glasbenimi umetniki in je tudi dirigent, od leta 2008 glasbeni vodja Litovskega komornega orkestra. Petruška nosi podpis Igorja Stravinskega. Delo je ustvaril na pobudo znamenitega impresarija Sergeja Djagileva za ansambel Ruski balet (Ballet Russes). Balet burlesknih scen prikazuje zgodbo nesrečnega junaka Petruške in prinaša živopisno melodično in ritmično invencijo v mojstrski orkestraciji. Dirigentsko palico bo vihtel cenjeni ruski maestro Dmitrij Liss, dolgoletni šef dirigent Uralskega filharmoničnega orkestra, ki je ta sestav ponesel na zavidljivo umetniško raven, in od sezone 2016/17 tudi šef dirigent Južnonizozemke filharmonije.

 

Vstopnice:
Cankarjev dom
Informacijsko središče in prodaja vstopnic
T +386 1 2417 299
F +386 1 2417 322
E vstopnice@cd-cc.si, tickets@cd-cc.si
www.cd-cc.si

Prodaja vstopnic v Informacijskem središču CD (podhod Maximarketa) vsak delavnik od 11. do 13. in od 15. do 20. ure, ob sobotah od 11. do 13. ter uro pred prireditvijo.
Imetniki kartic (NLB, Eurocard, Visa, Diners, American Express) si lahko vstopnice zagotovite po T +386 1 2417 300.
Pri spletnem nakupu na www.cd-cc.si velja 5-% popust.

Organizator

Slovenska filharmonija+386 1 2410 800 Kongresni trg 10, 1000 Ljubljana, Slovenija

Slovenska filharmonija
Piškotki / Cookies
Ime Omogočeno
Tehnični piškotki
Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično zahtevane piškotke: wordpress_test_cookie,wordpress_logged_in_,wordpress_sec.
Piškotki
Za pravilno delovanja in boljšo uporabniško izkušnjo uporabljamo piškotke. Potrjeno strinjanje z uporabo piškotkov.
Google Analytics
Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimiziranim uporabniškim informacijam.
x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

X