november, 2019

29nov19:30HOMMAGE Á MOZARTOlari Elts, dirigent │ Eldbjørg Hemsing, violina19:30 Gallusova dvorana, Cankarjev dom, Prešernova cesta 10, 1000 LjubljanaVrsta koncerta:Modri abonma

Podrobne informacije

28. in 29. november 2019 ob 19.30
Gallusova dvorana, Cankarjev dom
Modri abonma 4

Orkester Slovenske filharmonije
Olari Elts, dirigent
Eldbjørg Hemsing, violina

Dmitrij Smirnov: Variacije Mozart
Dmitrij Šostakovič: Koncert za violino in orkester št. 1 v a-molu, op. 77
Valentin Silvestrov: The Messenger za godala in klavir
Wolfgang Amadeus Mozart: Simfonija št. 40 v g-molu, K. 550

KONCERTNI LIST

V Angliji živeči Dmitrij Smirnov je Variacije Mozart napisal leta 1987, zaživele pa so tudi kot glasba za balet. Zasnoval jih je na odlomku iz Simfonije št. 40 Wolfganga Amadeusa Mozarta, ki jo bomo slišali kot zadnje delo na tokratnem koncertnem sporedu. Dve temi in petintrideset kontrastnih variacij je Smirnov vpel v konture sonatnega stavka, temeljne kompozicijske oblike Mozartovega časa; Mozartovska je tudi zasedba orkestra, toda z nekaj dodanimi instrumenti, kot na primer basovski klarinet, kontrafagot.

Tako Smirnov kot Dmitrij Šostakovič sodita med ruske skladatelje, ki so doživeli zatiranje konservativno usmerjene kulturne politike Sovjetske zveze. Šostakovič je svoj Koncert za violino in orkester v a-molu pisal še v času cenzure Ždanova, izveden pa je bil šele sedem let po nastanku. Posvečen je slovitemu violinistu Davidu Ojstrahu, ki ga je krstil leta 1955. Tokrat bo ta veličastni koncert zvenel v interpretaciji priznane norveške violinistke Eldbjørg Hemsing, ki je že pri enajstih letih debitirala z Bergenskimi filharmoniki. Skupaj s tokratnim gostujočim dirigentom Orkestra Slovenske filharmonije, Olarijem Eltsom, je prejela odlične kritiške odzive za zgoščenko z Dunajskimi simfoniki iz leta 2018, na kateri je tudi Šostakovičev Violinski koncert št. 1.

Estonski dirigent Olari Elts je trenutno umetniški svetovalec finskega orkestra Kymi Sinfonietta in prvi gostujoči dirigent Estonskega nacionalnega simfoničnega orkestra. Arhaični in obenem sodobni zvoki skladbe The Messenger za godala in klavir so po besedah avtorja Valentina Silvestrova slišati, »kot da bi iz neke druge časovne dimenzije prišel obiskovalec s sporočilom«.

Vstopnice:
Cankarjev dom
Informacijsko središče in prodaja vstopnic
T +386 1 2417 299
F +386 1 2417 322
E vstopnice@cd-cc.si, tickets@cd-cc.si
www.cd-cc.si

Prodaja vstopnic v Informacijskem središču CD (podhod Maximarketa) vsak delavnik od 11. do 13. in od 15. do 20. ure, ob sobotah od 11. do 13. ter uro pred prireditvijo.
Imetniki kartic (NLB, Eurocard, Visa, Diners, American Express) si lahko vstopnice zagotovite po T +386 1 2417 300.
Pri spletnem nakupu na www.cd-cc.si velja 5-% popust.

Organizator

Slovenska filharmonija+386 1 2410 800 Kongresni trg 10, 1000 Ljubljana, Slovenija

Slovenska filharmonija
Piškotki / Cookies
Ime Omogočeno
Tehnični piškotki
Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično zahtevane piškotke: wordpress_test_cookie,wordpress_logged_in_,wordpress_sec.
Piškotki
Za pravilno delovanja in boljšo uporabniško izkušnjo uporabljamo piškotke. Potrjeno strinjanje z uporabo piškotkov.
Google Analytics
Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimiziranim uporabniškim informacijam.
x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

X