september, 2019

19sep19:30IZPOSTAVLJENOROMANTIČNO PREBUJANJEAntoni Wit, dirigent │ Alexander Gadjiev, klavir19:30 Gallusova dvorana, Cankarjev dom, Prešernova cesta 10, 1000 LjubljanaVrsta koncerta:Modri abonma

Podrobne informacije

19. in 20. september 2019 ob 19.30
Gallusova dvorana, Cankarjev dom
Modri abonma 1

 

Orkester Slovenske filharmonije
Antoni Wit, dirigent
Alexander Gadjiev, klavir

Alojz Ajdič: Prebujenje
Frédéric Chopin: Koncert za klavir in orkester št. 2 v f-molu, op. 21
Sergej Rahmaninov: Simfonija št. 2 v e-molu, op. 27

 

KONCERTNI LIST

 

Začetek koncertnega cikla za Modri abonma zaznamuje počastitev 80-letnice vidnega slovenskega skladatelja Alojza Ajdiča. Študiral je klarinet in kompozicijo, bil je ravnatelj glasbenih šol v Kranju in Celovcu, vodja prodaje glasbenih edicij DZS, dejaven v Zvezi društev glasbenih pedagogov Slovenije, Društvu slovenskih skladateljev in drugje. Je prejemnik več nagrad, tudi Kozinove nagrade za zaokrožen simfonični opus. Ajdičevo Prebujenje je Orkester Slovenske filharmonije krstil januarja 2017. Ritmično in barvno pestro delo je hvalnica življenju, zaznamovana z zavedanjem o njegovi minljivosti in na drugi strani večnosti glasbe.

Čustvene vznesenosti poln je tudi priljubljeni romantični Klavirski koncert št. 2 izpod peresa komaj dvajsetletnega prefinjenega mojstra klavirskega zvoka poljskega rodu, Frédérica Chopina. Zazvenel bo v interpretaciji petindvajsetletnega Alexandra Gadjieva iz Gorice, rojenega v rusko-slovenski družini pianistov, ki je vse bolj mednarodno prepoznaven, zlasti po zmagi leta 2015 na slovitem trienalnem tekmovanju v Hamamacuju na Japonskem z Martho Argerich v žiriji.

Koncert sklepa Simfonija št. 2 velikega pianista in skladatelja Sergeja Rahmaninova, s katero se je avtor po poraznem sprejemu Prve simfonije uvrstil med velike simfonike. Z veličastno paleto orkestralnih barv bo prvič na dirigentskem podiju Orkestra Slovenske filharmonije interpretacijo koncertnega sporeda oblikoval priznani poljski dirigent Antoni Wit, nekdanji glasbeni vodja Varšavske filharmonije in dolgoletni vodja Poljskega nacionalnega simfoničnega orkestra iz Katovic, vseskozi redni gost najuglednejših svetovnih orkestrov, danes častni dirigent Krakovske filharmonije.

 

Vstopnice:
Cankarjev dom
Informacijsko središče in prodaja vstopnic
T +386 1 2417 299
F +386 1 2417 322
E vstopnice@cd-cc.si, tickets@cd-cc.si
www.cd-cc.si

Prodaja vstopnic v Informacijskem središču CD (podhod Maximarketa) vsak delavnik od 11. do 13. in od 15. do 20. ure, ob sobotah od 11. do 13. ter uro pred prireditvijo.
Imetniki kartic (NLB, Eurocard, Visa, Diners, American Express) si lahko vstopnice zagotovite po T +386 1 2417 300.
Pri spletnem nakupu na www.cd-cc.si velja 5-% popust.

Organizator

Slovenska filharmonija+386 1 2410 800 Kongresni trg 10, 1000 Ljubljana, Slovenija

Slovenska filharmonija
Piškotki / Cookies
Ime Omogočeno
Tehnični piškotki
Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično zahtevane piškotke: wordpress_test_cookie,wordpress_logged_in_,wordpress_sec.
Piškotki
Za pravilno delovanja in boljšo uporabniško izkušnjo uporabljamo piškotke. Potrjeno strinjanje z uporabo piškotkov.
Google Analytics
Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimiziranim uporabniškim informacijam.
x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

X