marec, 2020

20mar19:30METAMORFOZE │ ODPOVEDANOAziz Šohakimov, dirigent19:30 Gallusova dvorana, Cankarjev dom, Prešernova cesta 10, 1000 LjubljanaVrsta koncerta:Oranžni abonma

Podrobne informacije

19. in 20. marec 2020 ob 19.30
Gallusova dvorana, Cankarjev dom
Oranžni abonma 6

Orkester Slovenske filharmonije
Aziz Šohakimov, dirigent

Richard Strauss: Metamorfoze, TrV 290
Ludwig van Beethoven: Simfonija št. 3 v Es-duru, op. 55, »Eroica«

Dirigent Aziz Šohakimov, rojen leta 1988 v Taškentu, navdušuje javnost že od svojega trinajstega leta, ko je debitiral z Uzbekistanskim nacionalnim simfoničnim orkestrom. Leta 2010 je osvojil drugo nagrado na prestižnem Mahlerjevem dirigentskem tekmovanju, leta 2016 pa zmagal na tekmovanju za mlade dirigente na Salzburškem festivalu. Lani je izjemno uspešno debitiral z Orkestrom Slovenske filharmonije, vnovič povabljen bo oblikoval interpretacijo herojske Simfonije št. 3 Ludwiga van Beethovna. Skladatelj je ogorčeno uničil posvetilo Napoleonu, ki je kot samookronani cesar oskrunil republikanske ideje svobode, enakosti in bratstva, in naslov simfonije spremenil v »Eroica«. Kljub temu je v tej epohalni simfonični mojstrovini čutiti skladateljeve človekoljubne ideje, prepletene v očarljivo dramatiko in liriko glasbenega tkiva.

Citat iz drugega stavka, pogrebnega marša, je Richard Strauss uporabil v Metamorfozah za 23 solističnih godal, ki jih je napisal proti koncu druge svetovne vojne. Goste melodične linije se kontrapunktsko prepletajo v pretežno temnem in izrazito elegičnem podtonu. Med osrednjimi petimi temami je tudi znameniti ritmični »motiv usode« Beethovnove Pete simfonije. Glede na tragično vojno obdobje in skladateljeve zapise o propadu nemške kulture je mogoče delo razumeti kot tožbo nad vojnimi grozodejstvi, ki so pokončala več stoletij (nemške) kulturne evolucije (v vojni so bile med drugim porušene oz. poškodovane berlinska, münchenska in tik pred nastankom Metamorfoz tudi dunajska operna hiša). »In memoriam!« je zapisal skladatelj v partituro na mestu zadnjega citata pogrebne koračnice.

Vstopnice:
Cankarjev dom
Informacijsko središče in prodaja vstopnic
T +386 1 2417 299
F +386 1 2417 322
E vstopnice@cd-cc.si, tickets@cd-cc.si
www.cd-cc.si

Prodaja vstopnic v Informacijskem središču CD (podhod Maximarketa) vsak delavnik od 11. do 13. in od 15. do 20. ure, ob sobotah od 11. do 13. ter uro pred prireditvijo.
Imetniki kartic (NLB, Eurocard, Visa, Diners, American Express) si lahko vstopnice zagotovite po T +386 1 2417 300.
Pri spletnem nakupu na www.cd-cc.si velja 5-% popust.

Organizator

Slovenska filharmonija+386 1 2410 800 Kongresni trg 10, 1000 Ljubljana, Slovenija

TIP koncerta

Simfonični koncert

Slovenska filharmonija
Piškotki / Cookies
Ime Omogočeno
Tehnični piškotki
Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično zahtevane piškotke: wordpress_test_cookie,wordpress_logged_in_,wordpress_sec.
Piškotki
Za pravilno delovanja in boljšo uporabniško izkušnjo uporabljamo piškotke. Potrjeno strinjanje z uporabo piškotkov.
Google Analytics
Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimiziranim uporabniškim informacijam.
x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

X