maj, 2019

19maj19:30Koncertni cikel SiBRASS 201919:30 Slovenska filharmonija, Dvorana Marjana Kozine, Kongresni trg 10Vrsta koncerta:Koncerti

Podrobne informacije

KONCERT I
TROBILNI ANSAMBEL SLOVENSKE FILHARMONIJE IN THOMAS HUGH POULSON

Izvajalci:
Thomas Hugh Poulson, trobenta in umetniško vodstvo
Franc Kosem, trobenta
Blaž Avbar, trobenta
Jure Gradišnik, trobenta
Mihajlo Bulajić, rog
Domen Jeraša, pozavna
Žan Tkalec, pozavna
Žan Kopše, pozavna
Wolf Hagen Hoyer, pozavna
Jernej Oberžan, tuba

Program:
Anthony Plog: OCTET
Nina Šenk: TANGLE za solo trobento in trobilni kvintet
Thomas Hugh Poulson, solo trobenta
Michael Nyman: FOR JOHN CAGE
Jan Koetsier: BRASS SYMPHONY

Leta 2002 je na pobudo trobilcev Orkestra Slovenske filharmonije nastal Trobilni ansambel Slovenske filharmonije (TASF). Ansambel redno koncertira tako po Sloveniji kot tujini, v sezonah 2015/2016, 2016/2017 in 2017/2018 pa je svoje bogato delovanje nadgradil še s samostojnim ciklom treh koncertov v dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji. Repertoar ansambla obsega številne priredbe iz različnih stilnih obdobij in priredbe po originalnih skladbah za trobila.

Na tokratnem koncertu v ciklu SiBRASS bo kot umetniški vodja držal niti v rokah trobentač Thomas Hugh Poulson, član slovitega sestava Stockholm Chamber Brass. Nocojšnji program združuje izjemno raznolikost, saj so skladbe zdaj tradicionalne, zdaj spet napredne in moderne, a vseskozi osupljive in privlačne. Veličina nocojšnjih del, ki so prava zakladnica za slehernega trobilca in so bile izvedene že v mnogih mestih po svetu, bo na tokratnem koncertu predstavljena tudi občinstvu v Slovenski filharmoniji.

Na koncertu bodo predstavljena dela naslednjih skladateljev:
Anthony Plog je v prvi vrsti trobentač z dolgoletno uspešno mednarodno kariero, ki se je kot skladatelj uveljavil šele kasneje v življenju, a se danes njegova dela izvajajo po vsem svetu. Prepoznavni značilnosti Plogovih del sta izvirnost in neobičajne izrazne razsežnosti. Eno njegovih prvih tovrstnih del za trobila nosi naslov Octet: to je skladba za štiri trobente in štiri pozavne, označena s tempi, ki poslušalca prek uvodnega allegra vivace zapelje v miren in počasen del, kateremu najprej sledi tema ter nato še hitre in poskočne variacije (I-IV).
Nina Šenk je poznana kot skladateljica za različne sestave. V njenih delih najdemo tako virtuoznost kot popoln minimalizem, a vselej s težnjo k popolnosti. Skladateljica v svojem raziskovanju poslušalca popelje od tradicije (kateri zaupa) do sodobnosti (ker si drzne), katerih niti spretno prepleta. Eno takšnih del je zagotovo Tangle, skladba, pisana za trobento in kvintet trobil, ki – kot pove že naslov – ponuja preplet: preplet med šumom in tonom ter med solistom in kvintetom. Konec prepletanja ponudi ljudski napev Vsi so venci vejli, pri katerem po skladateljičinih besedah »gre za kratek spominski utrinek in predstavlja lepoto in moč izražanja ter je čisto nasprotje hitrim, kratkim, zvitim segmentom, iz kakršnih je zgrajen večji del skladbe«.

Michael Nyman je nedvomno eden bolj inovativnih in slavnih britanskih skladateljev, katerega ugled temelji na obsežnem repertoarju skladb za najrazličnejše zasedbe. Poleg skladanja je Nyman tudi dirigent, pianist, pisatelj, muzikolog, fotograf in filmski ustvarjalec. Prve skice dela For John Cage je napisal septembra leta 1991 v svoji hotelski sobi, zaključil pa jo je leta 1992, a je bila tedaj še brez naslova. Razmišljal je sicer, da bi delo naslovil Canoni, korali in valčki, a je to zamisel opustil, saj skladbo sestavljajo zgolj en kanon, številni korali v smislu sekvenc in en valček. Nato je dan po dokončanju skladbe v časopisu prebral novico o smrti Johna Cagea ter iz tega razloga, zlasti pa zato, ker je bil Cage izrazito revolucionaren glasbeni mislec 20. stoletja, ki je vendarle vplival tudi na Nymanovo glasbeno ustvarjanje, skladbo posvetil njemu.

Jan Koetsier se je prav tako kot Plog skladanju posvetil šele po upokojitvi. Pred tem je bil dirigent orkestra ‘Concertgebouw Orchestra’ v Amsterdamu in Simfoničnega orkestra Bavarskega radia v Münchnu ter profesor na Visoki šoli za glasbo in gledališče. Delo Brass Symphony je ena izmed Koetsierjevih mojstrovin za trobilne sestave. Sestavljena je iz treh stavkov: Allegro, Larghetto in Rondo. Ta skladba, ki je bila narejena po naročilu Philipa Jonesa, slovitega britanskega trobentača in vodje istoimenskega ansambla, je bila premierno izvedena leta 1980, posneta pa leto kasneje.

NAPOVEDNIK NASLEDNJIH KONCERTOV IZ CIKLA SiBRASS 2019

KONCERT II
BALKAN CONNECTION BRASS
Nedelja, 22. september 2019, ob 11.00
Slovenska filharmonija, Dvorana Marjana Kozine

KONCERT III
ROG IN KLAVIR
Nedelja, 13. oktober 2019, ob 11.00
Slovenska filharmonija, Dvorana Marjana Kozine

KONCERT IV
MUSICA CAMERATA
Nedelja, 24. november 2019, ob 11.00
Slovenska filharmonija, Dvorana Marjana Kozine

KONCERT V
TRIO SERAPHIM
Nedelja, 22. december 2019, ob 11.00
Slovenska filharmonija, Dvorana Marjana Kozine

Slovenska filharmonija
Piškotki / Cookies
Ime Omogočeno
Tehnični piškotki
Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično zahtevane piškotke: wordpress_test_cookie,wordpress_logged_in_,wordpress_sec.
Piškotki
Za pravilno delovanja in boljšo uporabniško izkušnjo uporabljamo piškotke. Potrjeno strinjanje z uporabo piškotkov.
Google Analytics
Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimiziranim uporabniškim informacijam.
x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

X