oktober, 2018

21okt11:00KONCERTNI CIKEL SiBRASS 201811:00 Slovenska filharmonija, Dvorana Marjana Kozine, Kongresni trg 10Vrsta koncerta:Koncerti

Podrobne informacije

2. KONCERT

Izvajalci:
Boštjan Lipovšek, rog
Blaž Ogrič, rog
Jože Rošer, rog
Maja Klinar, klavir
Ana Dežman, violina
Nina Pirc, violina
Beti Bratina, violina
Ajda Kralj, violina
Gea Volfand Pantner, viola
Mateja Ratajc, viola
Maruša Bogataj, violončelo
Sebastijan Bertoncelj, violončelo
Žiga Trilar, kontrabas
Domen Marinčič, čembalo

Program:
Georg Philip Telemann (1681–1767): Koncert za rog, godala in continuo v D-duru TWV 51
Georg Philip Telemann: Koncert za tri rogove, godala in continuo v D-duru TWV 54
Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791): Kvintet za rog, violino, violi in violončelo, KV 407
Robert Schumann (1810–1856): Tri romance, op. 94
Uroš Krek (1922–2008): Koncert za rog in godala

Drugi koncert nam prinaša izbor del iz obdobja baroka, klasicizma, romantike in druge povojne generacije.
Čeprav je bil Georg Philipp Telemann za časa svojega življenja bolj poznan kot njegov sodobnik J.S. Bach, pa v današnjem času žal tega ne moremo trditi, lahko ga le večkrat postavimo ob bok vsem skladateljem ter predstavimo občinstvu. Nocoj se bosta zvrstili dve njegovi deli, v katerih nosilno vlogo prevzema rog. V izvedbi rogista Boštjana Lipovška, njegovih učencev in prijateljev bomo prisluhnili Koncertu za rog, godala in continuo v D-duru ter Koncertu za tri rogove, godala in continuo v D-duru.
V čas klasicizma se bomo podali z delom Kvintet za rog, violino, violi in violončelo, skladatelja Wolfgang Amadeus Mozarta. Skladatelj je delo napisal za svojega prijatelja, hornista Ignaza Josepha Leutgeba, zanj je prav tako napisal vse (štiri) koncerte za rog, zato je mogoče res, da je bil Mozartu »globoki, človeškemu baritonu podobni zven roga očitno blizu, [….]«.
Tri romance Roberta Schumanna so bile stvarjene v decembru, leta 1849. Skladatelj teh romanc ni napisal po naročilu, tudi ne na zahtevo kakšnega solista. Te skladbe po virtuoznosti ne izstopajo, vendar pa lahko z odlično interpretacijo dosežejo visoko raven umetnosti. Part oboe lahko nadomestijo tudi drugi instrumenti: violina, klarinet, …
Uroš Krek je eden pomembnejših slovenskih skladateljev 20. stoletja, njegov opus zajema dela skoraj vseh zvrsti. Koncert za rog in godala je skladateljevo tipično delo. V delu je moč čutiti navezo na neoklasicistično glasbeno izročilo in ekspresionizem. Skladba je nastala na pobudo in naročilo Jožeta Falouta. Skladatelj je takrat zapisal: »Pisanje ‘na kožo’ je nadvse spodbudno za ustvarjalčevo fantazijo, od njegove moči pa je odvisno, ali bo znal novemu delu vdihniti videz muzike, napisane po ‘višjem navdihu’.« Glede na slednje bi lahko rekli, da njegova glasba ostaja in živi, tudi s pomočjo ciklov, kot je današnji.

Vstop prost.
Brezplačne vstopnice so na voljo pri blagajni Slovenske filharmonije vsak delovnik med 9.00 in 16.00.

Koncertni cikel SiBRASS

Organizator

SiBRASS

Slovenska filharmonija
Piškotki / Cookies
Ime Omogočeno
Tehnični piškotki
Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično zahtevane piškotke: wordpress_test_cookie,wordpress_logged_in_,wordpress_sec.
Piškotki
Za pravilno delovanja in boljšo uporabniško izkušnjo uporabljamo piškotke. Potrjeno strinjanje z uporabo piškotkov.
Google Analytics
Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimiziranim uporabniškim informacijam.
x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

X