november, 2019

05nov19:30Koncertni cikel SAMOSPEVANJEVečer samospevov F. Schuberta, R. Schumanna, G. Mahlerja, H. Holligerja19:30 Slovenska filharmonija, Dvorana Slavka Osterca, Kongresni trg 10Vrsta koncerta:Koncerti

Podrobne informacije

ŽALOVANJA

Nuška Drašček – mezzosopran
Nejc Lavrenčič – klavir
Mlad PerArtem
Maja Triler – sopran
Dominik Jakšič – klavir

V tem času leta, ko se spominjamo preminulih, se bomo s koncertom ŽALOVANJA posvetili tematiki smrti, žalovanju in pomenu tuzemskega in življenja onstran.

Mezzosopranistka Nuška Drašček in pianist Nejc Lavrenčič bosta ob tej priložnosti izvedla bolj in manj znane samospeve F. Schuberta, ki pripovedujejo o minevanju časa in rani smrti, ki človeku ponuja mir in odrešitev. Cikel Pesmi Marije Stuart je nastal v času pričetka Schumannovega konca. Izbrana besedila na smrt obsojene škotske kraljice je uglasbil v času, ko se je pripravljal na samomor. Tako se s temi pesmimi skladatelj glasbeno poslavlja od žene Clare, otrok in življenja. Klavirski nokturni H. Holligerja z naslovom Elis slonijo na istoimenskih pesnitvah G. Trakla. Skladatelj je to delo zgradil na ritmično melodičnih vzorcih staroindijskega glasbenega izročila, ki simbolizirajo smrt, življenje in večnost.

V drugi polovici koncerta se bo zvrstilo 5 Pesmi za umrlimi otroki G. Mahlerja na besedila F. Rückerta. Skladatelju ljubi pesnik je ob izgubi dveh hčera zapisal preko 550 pesnitev na temo umrlih otrok. Mahler je iz zbirke izbral in uglasbil 5 pesmi, čemur je močno nasprotovala vraževerna žena Alma. Nedolgo po nastanku tega cikla sta tudi zakonca Mahler izgubila otroka, kar je bil še dodaten razlog za razpad njunega zakona.
Navidez temačen izbor pa prav nasprotno obeta vpogled v najgloblja občutja človeške duše, pomen bližine sočloveka, ljubezni, otroštva, starševstva in odnosa do posmrtnega življenja, polnega miru in večne luči. Predvsem pesmi ne zavzemajo funkcije rekvijema za umrlimi, temveč se ukvarjajo s procesom žalovanja tistega, ki ostaja živ.

Tudi ta koncert se bo pričel s sklopom Mlad PerArtem – Sopranistka Maja Triler ter skladatelj in pianist Dominik Jakšič se bosta predstavila s slovenskimi ljudskimi pesmimi, ki so jih za glas in klavir priredili M. Tomc, L. M. Škerjanc in D. Jakšič.

Več na:
www.nuskadrascek.com
www.nejclavrencic.com
www.perartem.si

LJUBLJANA
Slovenska filharmonija, Dvorana Slavka Osterca
5. novembra 2019, ob 19.30

VSTOPNICE
ODRASLI: 14,00 € na dan koncerta (12,00 € predprodaja)
UPOKOJENCI/ŠTUDENTI: 10,00 € na dan koncerta (8,00 € predprodaja)

Vstopnice so v prodaji v prodajni mreži https://olaii.com
Prodajna mesta: Trafike 3DVA, servisi OMV in uro pred dogodkom
Rezervacija vstopnic: info@perartem.si

Slovenska filharmonija
Piškotki / Cookies
Ime Omogočeno
Tehnični piškotki
Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično zahtevane piškotke: wordpress_test_cookie,wordpress_logged_in_,wordpress_sec.
Piškotki
Za pravilno delovanja in boljšo uporabniško izkušnjo uporabljamo piškotke. Potrjeno strinjanje z uporabo piškotkov.
Google Analytics
Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimiziranim uporabniškim informacijam.
x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

X