januar, 2020

16jan19:30Kako kratek je ta časKoncert skladb Lojzeta Lebiča19:30 Slovenska filharmonija, Dvorana Marjana Kozine, Kongresni trg 10Vrsta koncerta:Koncerti

Podrobne informacije

16. januar 2020 ob 19.30
Slovenska filharmonija, Dvorana Marjana Kozine

Zbor Slovenske filharmonije
Jerica Bukovec – dirigentka
Andreja Kosmač in Jelena Boljubaš – klavir
Tomaž Sevšek – orgle in sintetizator
Franci Krevh, Matevž Bajde – tolkala
Natko Štiglič, Mario Kurtjak – kitara

LOJZE LEBIČ (roj. 1934)

Vrtiljak (Miran Jarc)
Upanje (Anton Vodnik: Iz pomladnih pesmi, Anica Černe)
Hvalnica svetu (Branko Miljković)

Luba vigred (ljudska iz Roža)
Vem, da je zopet pomlad (NN)
Ne vem, kdo bolj je tožen (Josip Murn – Aleksandrov)
Tihi gaj (Dragotin Kette)
Trauniče so žie zalene (koroška ljudska)
Zmirom moram bondrati (koroška ljudska ali ponarodela po Milki Hartman)
Urok (ljudska besedila)
Fčelica zleteila (po ljudskih motivih iz Prekmurja)
Visoki rej (pesmi iz Ziljske doline)
Kako kratek je ta čas (ljudska iz Blač, zapisal Oskar Dev)

KONCERTNI LIST

S koncertom Kako kratek je ta čas se bo Zbor Slovenske filharmonije z instrumentalisti pod vodstvom Jerice Bukovec poklonil Lojzetu Lebiču, enemu najvidnejših slovenskih ustvarjalcev. V prerezu njegovega bogatega zborovskega opusa in zborovskih del z instrumentalnim ansamblom od skladateljskih začetkov do današnjih dni bodo razgrnili pestrost izraza, globoko sporočilnost in izjemno kompozicijsko vrednost Lebičevih del.

Skladatelj, dirigent, publicist, profesor in akademik Lojze Lebič je diplomiral iz arheologije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani (1957), vzporedno pa je na Akademiji za glasbo študiral kompozicijo pri Marjanu Kozini (dipl. 1972) in dirigiranje pri Danilu Švari. Kot skladatelj je začel v skupini Pro musica viva, v 70. letih se je izpopolnjeval na poletnem tečaju za sodobno glasbo v Darmstadtu in v elektronskem studiu Radia Beograd. Po intenzivnem in kritičnem soočanju s sodobnimi kompozicijskimi težnjami si je izoblikoval osebno govorico, razpeto med zvočno silovitostjo ter meditativno zadržanostjo, svetovljansko modernostjo in zaverovanostjo v dediščino preteklih kultur. Je zvest umetniškemu, teži h glasbeni univerzalnosti, a ustvarja iz dejavne družbene občutljivosti za svoj čas. Njegove skladbe so bile izvajane na številnih uglednih festivalih, posnete so v arhivih mnogih radijskih postaj, dosegljive pa tudi na številnih nosilcih zvoka in v notnih izdajah slovenskih ter tujih založb. Za svoj raznovrsten in tehten kompozicijski opus ter vsestransko glasbeno delovanje tudi kot dirigent, univerzitetni profesor, glasbeni pisec, član mednarodnih glasbenih organizacij, seminarjev in tekmovalnih žirij je prejel mnoge ugledne nagrade in priznanja. Med temi so tudi tri nagrade Prešernovega sklada, Prešernova nagrada in Kozinova nagrada za zaokrožen skladateljski opus.

 

Za njegov neprecenljiv prispevek k slovenski glasbi mu bo Slovenska filharmonija na koncertu podelila naziv častnega člana.

 

Organizator

Slovenska filharmonija+386 1 2410 800 Kongresni trg 10, 1000 Ljubljana, Slovenija

Slovenska filharmonija
Piškotki / Cookies
Ime Omogočeno
Tehnični piškotki
Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično zahtevane piškotke: wordpress_test_cookie,wordpress_logged_in_,wordpress_sec.
Piškotki
Za pravilno delovanja in boljšo uporabniško izkušnjo uporabljamo piškotke. Potrjeno strinjanje z uporabo piškotkov.
Google Analytics
Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimiziranim uporabniškim informacijam.
x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

X