april, 2021

21apr07:20Iz štajerske simfonične ustvarjalnostiV. Žuraj | M. Šijanec | T. Svete | B. Arnič07:20 https://ljubljanafestival.si/Vrsta koncerta:Koncerti Izvajalec: Orkester Slovenske filharmonije, Simon Krečič, dirigent, Gregor Klančič, orgle, Daniel Gottschlich, kuhar

Podrobne informacije

35. SLOVENSKI GLASBENI DNEVI
21. april 2021 ob 19.30
Prenos na spletni strani Festivala Ljubljana
Brezplačen ogled
Orkester Slovenske filharmonije
Simon Krečič, dirigent
Gregor Klančič, orgle
Daniel Gottschlich, kuhar
Spored:
V. Žuraj: Predjed (za performativnega kuharja in orkester)*
M. Šijanec: 
Praznovanje vetra
T. Svete
: Divertimento**
B. Arnič: Simfonija št. 4 – Resurrectionis, op. 15 za orgle in orkester* prva izvedba nove verzije
** krstna izvedba
Koncert Orkestra Slovenske filharmonije pod dirigentskim vodstvom Simona Krečiča, umetniškega direktorja Opere SNG Maribor in dobitnika Glazerjeve listine Mestne občine Maribor v letu 2019, prinaša tri orkestralna dela mariborskih ustvarjalcev ter koncertantno delo enega najpomembnejših slovenskih simfonikov Blaža Arniča (1901–1970). Harmonsko bogat in orkestrsko učinkovit Arničev glasbeni stavek izraža avtorjeva občutja in odseva dogajanje v njem, napaja pa se na domači zemlji, zlasti v rojstnem hribovitem svetu ob Savinji. Ob 50. obletnici Arničeve zgodnje smrti se ga 35. Slovenski glasbeni dnevi spominjajo z enim njegovih del, Simfonijo št. 4 – Resurrectionis, op. 15 za orgle in orkester. Solistično vlogo bo odigral organist Gregor Klančič. Skladatelj in dirigent Tomaž Svete (1956), lanski prejemnik nagrade Prešernovega sklada, od leta 1995 poučuje kompozicijo na Oddelku za glasbo Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru, živi in ustvarja pa med Mariborom, Dunajem in Ljubljano. Njegov Divertimento za simfonični orkester klasicističnih dimenzij je bil leta 1993 posnet za arhiv RTV Slovenija in leta 2001 izdan na skladateljevi avtorski zgoščenki v založbi ZKP RTV Slovenija, koncertno pa bo tokrat prvič predstavljen.
Marjan Šijanec (1950), ki je aprila 2020 praznoval 70. življenjski jubilej, se je rodil v Mariboru. Sodi med začetnike računalniške glasbe na Slovenskem. Velik del njegovega opusa obsegajo dela elektroakustične in elektronske glasbe, Praznovanje vetra iz leta 2011 pa je kompozicija za simfonični orkester. Je delo v polifonem prepletanju linearnega, melodičnega toka navidezne tonalne povezanosti in jasne naklonjenosti do klasične oblike, posvečeno Šijančevemu profesorju Urošu Kreku. Mariborčan Vito Žuraj (1979) se je v zadnjih letih uveljavil v mednarodnem prostoru kot eden najbolj prepoznavnih slovenskih skladateljev. V letih 2018-19 je po naročilu Zahodnonemškega radia v Kölnu napisal skladbo Hors d’oeuvre (Predjed) po dramaturški predlogi Patricka Hahna. V solistični vlogi z orkestrom nastopi Daniel Gottschlich, kuharski mojster z dvema Michelinovima zvezdicama in hkrati ljubiteljski bobnar. V Žurajevem delu uporablja najrazličnejša zvočila iz kuhinje, ob tem pa pripravlja jedi ter skuša skupaj z glasbeniki odkriti, kako zveni okus.

Helena Filipčič Gardina

Organizator

Festival Ljubljanablagajna@ljubljanafestival.si Trg francoske revolucije 1

Slovenska filharmonija
Piškotki / Cookies
Ime Omogočeno
Tehnični piškotki
Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično zahtevane piškotke: wordpress_test_cookie,wordpress_logged_in_,wordpress_sec.
Piškotki
Za pravilno delovanja in boljšo uporabniško izkušnjo uporabljamo piškotke. Potrjeno strinjanje z uporabo piškotkov.
Google Analytics
Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimiziranim uporabniškim informacijam.
x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

X