februar , 2019

14feb19:30GM ODERviolončelist Izak Hudnik19:30 Slovenska filharmonija, Dvorana Slavka Osterca, Kongresni trg 10Vrsta koncerta:Koncerti

Podrobne informacije

Izak Hudnik, violončelo

Spored:
Johann Sebastian Bach: Suita v d-molu, BWV 1008
Dane Škerl: Trije intermezzi
Žarko Živkovič: Jagada
Witold Lutoslawski: Sacher variacije

***
Johann Sebastian Bach: Suita v Es-duru, BWV 1010
Henri Dutilleux: 3 strophes sur le nom de Sacher

Izak Hudnik študira violončelo na salzburškem Mozarteumu pri profesorju Giovanniju Gnocchiju. Je prejemnik številnih nagrad doma in v tujini. Redno nastopa na recitalih in v komornih zasedbah ter se udeležuje seminarjev pri priznanih profesorjih (Grossenbacher, Maintz, Isserlis…). Pogosto nastopa z orkestri doma in v tujini, med drugim s Slovensko filharmonijo, Zagrebškimi solisti in Würtemburško filharmonijo.

O koncertu je umetnik zapisal: »Nocoj boste skozi dialog med Bachovima suitama za violončelo solo ter modernimi in sodobnimi skladbami za taisti inštrument slišali premislek o violončelu, kot samostojnem inštrumentu. Ta premislek ni zgodovinski, saj me ne zanima kako so ljudje poslušali glasbo včasih, temveč je zame pomembno kako jo mi slišimo danes. Z drugimi besedami: Pričujoči recital ni restavratorska razstava, pač pa raziskovanje skupnih lastnosti različnih obdobji naše družbe, da bi se lahko vsaj malo približali glasbi kot taki. Že iz same narave violončela je razvidno, da težje kot klavir gospoduje nad harmonskim gradivom (v istem trenutku zveneč snop različnih tonov), je pa zato toliko bolj vešč melodičnih postopov (zaporedje zvenečih tonov). Toda znotraj s harmonijo prepredene zahodne glasbene tradicije se postavi vprašanje, kako se je lahko nek linearen inštrument – solo violončelo – sposoben poslužiti samostojnega nastopanja brez spremljave. Nocojšnji recital naj ponudi odgovor na to…«.

Organizator

Glasbena mladina Slovenije

Slovenska filharmonija
Piškotki / Cookies
Ime Omogočeno
Tehnični piškotki
Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično zahtevane piškotke: wordpress_test_cookie,wordpress_logged_in_,wordpress_sec.
Piškotki
Za pravilno delovanja in boljšo uporabniško izkušnjo uporabljamo piškotke. Potrjeno strinjanje z uporabo piškotkov.
Google Analytics
Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimiziranim uporabniškim informacijam.
x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

X