julij, 2018

03jul20:00IZPOSTAVLJENOFESTIVAL LJUBLJANADmitrij Liss, Natalie Clein20:00 Slovenska filharmonija, Dvorana Marjana Kozine, Kongresni trg 10Vrsta koncerta:Koncerti

Podrobne informacije

Orkester Slovenske filharmonije
dirigent Dimitrij Liss

Natalie Clein – violončelo

Spored:
M. Kozina: Bela krajina
J. Haydn: Koncert za violončelo in orkester št. 2 v D – duru, Hob. VIIb/2, Op. 101
***
L. van Beethoven: Simfonija št. 6 v F – duru “Pastoralna”, op. 68

Sponzor Orkestra Slovenske filharmonije:

Orkester Slovenske filharmonije praznuje 70-letnico obstoja. Od ustanovitve leta 1947 so ga vodili številni priznani dirigenti. Orkester, ki se ponaša z bogato in dolgoletno tradicijo, že vrsto koncertnih sezon prireja po 32 abonmajskih koncertov na leto v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma (Modri in Oranžni abonma), številne priložnostne koncerte ter glasbene matineje za mlade poslušalce. Poglavitna naloga enega izmed najpomembnejših nosilcev glasbene kulture na Slovenskem je skrb za izvedbo del domačih ustvarjalcev in del svetovne glasbene zapuščine. Svoj prvi koncert je izvedel 13. januarja 1948 v secesijski Unionski dvorani pod vodstvom španskega dirigenta Salvadorja Bacarisseja. Pod vodstvom Dimitrija Lissa, ki velja za enega najboljših dirigentov svoje generacije, bo orkester nastopil z britansko violončelistko Natalie Clein. Umetnico, ki je leta 2016 sodelovala s Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije, je BBC že pri šestnajstih imenoval za glasbenico leta. Poučuje na Kraljevem glasbenem kolidžu v Londonu in igra na violončelo Simspon Guadagnini iz leta 1777. Leta 2015 so jo imenovali za rezidenčno umetnico na Univerzi v Oxfordu. Program jubilejnega koncerta bo zasnovan na skladbah častnih članov Slovenske filharmonije oziroma njene predhodnice, Filharmonične družbe, F. J. Haydna in L. van Beethovna. Koncert bo uvedla skladba Bela krajina slovenskega skladatelja Marjana Kozine, ki je bil eden od treh pobudnikov ustanovitve Slovenske filharmonije in njen prvi direktor. Ob tej posebni priložnosti bo imenovan za častnega člana.

IZJAVA ZA JAVNOST:

Ob 70-letnici povojnega delovanja se s koncertom poklanjamo velikim umetnikom, častnim članom Slovenske filharmonije ter njenih predhodnic – Academiae philharmonicorum ter Filharmonične družbe.

Jubilej je odlična priložnost, da se s častnim članstvom zahvalimo Marjanu Kozini, ki je s svojo pobudo omogočil ustanovitev Slovenske filharmonije in v njej zasedel mesto prvega upravnika.

Koncert bo v sklopu prireditev Festivala Ljubljana v torek, 3. julija 2018 ob 20. uri v Slovenski filharmoniji v Dvorani Marjana Kozine. Prisluhnili bom skladbam Bela krajina Marjana Kozine, Koncertu za violončelo in orkester v D-duru Franza Josepha Haydna ter Simfoniji št. 6 v F-duru, »Pastoralni«, Ludwiga van Beethovna.

Slednjo so člani Filharmonične družbe prvič izvedli v Ljubljani februarja 1818; Beethoven je Filharmonični družbi poslal prepis partiture z lastnoročnimi popravki. Leto pozneje so filharmoniki skladatelju podelili diplomo častnega člana.

Kopija partiture, ki jo danes hrani Narodna univerzitetna knjižnica v Ljubljani, bo na ogled v avli Slovenske filharmonije.

Izjemni ruski dirigent Dmitrij Liss je v novembru 2016 že očaral našo abonmajsko publiko, kot solistka bo z Orkestrom Slovenske filharmonije prvič nastopila vrhunska britanska violončelistka Natalie Clein.

Organizator

Festival Ljubljanablagajna@ljubljanafestival.si Trg francoske revolucije 1

Slovenska filharmonija
Piškotki / Cookies
Ime Omogočeno
Tehnični piškotki
Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično zahtevane piškotke: wordpress_test_cookie,wordpress_logged_in_,wordpress_sec.
Piškotki
Za pravilno delovanja in boljšo uporabniško izkušnjo uporabljamo piškotke. Potrjeno strinjanje z uporabo piškotkov.
Google Analytics
Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimiziranim uporabniškim informacijam.
x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

X