junij, 2019

17jun20:00FESTIVAL LJUBLJANAGiuseppe Verdi: Requiem20:00 Gallusova dvorana, Cankarjev dom, Prešernova cesta 10, 1000 LjubljanaVrsta koncerta:Koncerti

Podrobne informacije

17. junij 2019 ob 20.00
Cankarjev dom, Gallusova dvorana

Plácido Domingo, dirigent
Orkester Slovenske filharmonije
Zbor Slovenske filharmonije in Zbor SNG Opera in balet Ljubljana
Fanfare: Pripadniki Slovenske vojske
Željka Ulčnik Remic, zborovodja
Elvira Hasanagić, sopran
Annalisa Stroppa, mezzosopran
Arturo Chacòn-Cruz, tenor
Roberto Tagliavini, bas

Giuseppe Verdi: Requiem

Giuseppe Verdi, operni skladatelj 19. stoletja, je glavnino svojega opusa namenil glasbenemu gledališču. Poleg številnih opernih del pripada pomembna vloga epohalnemu vokalno-instrumentalnemu delu Rekviem. Leta 1868 je Verdi združil večino tedanjih pomembnih italijanskih skladateljev, da bi počastili obletnico smrti skladatelja Giaccoma Rossinija, ki je glasbeni svet močno pretresla. Toda devet dni pred premiero je bila izvedba dela odpovedana in Verdijev Rekviem prepuščen zobu časa. Leta 1873 se je skladatelj odločil, da bo znova uresničil delo, le da bo tokrat sam glasbeno zložil vse speve. Delo je tako dokončno posvetil preminulemu pisatelju in humanistu Alessandru Manzoniju, ki ga je izjemno cenil, in prvo izvedbo 22. maja 1874 v cerkvi sv. Marka v Milanu dirigiral sam. Tokrat bo eno najlepših del glasbene literature zazvenelo pod taktirko vsem znanega tenorista Plácida Dominga. Legendarni glasbenik je dobitnik številnih častnih doktoratov in grammyjev, v svoji dolgoletni karieri pa je uprizoril kar 150 tenorskih vlog, kar ni uspelo še nobenemu tenoristu. Najbolj znan je po tem, da je bil dolga leta član slovite zasedbe Trije tenorji, v zadnjem času pa postaja vse bolj prepoznaven tudi kot dirigent. V solistični vlogi se bodo predstavili sopranistka Elvira Hasanagić, mezzosopranistka Annalisa Stroppa, tenorist Arturo Chacòn-Cruz in basbaritonist Roberto Tagliavini. Solisti bodo nastopili s spremljavo Zbora in Orkestra Slovenske filharmonije ter Zbora SNG Opera in balet Ljubljana ter Orkestra pripadnikov Slovenske vojske.

Slovenska filharmonija
Piškotki / Cookies
Ime Omogočeno
Tehnični piškotki
Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično zahtevane piškotke: wordpress_test_cookie,wordpress_logged_in_,wordpress_sec.
Piškotki
Za pravilno delovanja in boljšo uporabniško izkušnjo uporabljamo piškotke. Potrjeno strinjanje z uporabo piškotkov.
Google Analytics
Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimiziranim uporabniškim informacijam.
x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

X