februar , 2020

27feb19:30DUNAJSKI KLASIKIIbrahim Yazici, dirigent │ Fazil Say, klavir19:30 Gallusova dvorana, Cankarjev dom, Prešernova cesta 10, 1000 LjubljanaVrsta koncerta:Oranžni abonma

Podrobne informacije

27. in 28. februar 2020 ob 19.30
Gallusova dvorana, Cankarjev dom
Oranžni abonma 5

Orkester Slovenske filharmonije
Ibrahim Yazici, dirigent
Fazil Say, klavir

Wolfgang Amadeus Mozart: Uvertura k operi Figarova svatba, K. 492
Ludwig van Beethoven: Koncert za klavir in orkester št. 3 v c-molu, op. 37
Joseph Haydn: Simfonija št. 104 v D-duru, Hob. I: 104

KONCERTNI LIST

Tokratni koncertni program nudi v poslušanje trojico velikanov dunajskega klasicizma. Wolfgang Amadeus Mozart in Joseph Haydn sta se globoko spoštovala in gojila prijateljski odnos. Mozart je Haydnu posvetil šest godalnih kvartetov, pri katerih je »papa« Haydn v mladem skladatelju prepoznal mojstra. »Pred Bogom vam iskreno povem, da je vaš sin največji skladatelj, kar jih poznam,« so znane Haydnove besede Wolfgangovemu očetu Leopoldu iz leta 1785. Leto kasneje je Mozart v sodelovanju z libretistom Lorenzom da Pontejem slavil izjemen uspeh z opero Figarova svatba, ki je požela ovacije sprva maja na Dunaju, decembra pa razvnela občinstvo v Pragi.

Ludwig van Beethoven, ki je leta 1792 prišel na Dunaj, da bi poglobil svoje kompozicijsko znanje pri Haydnu, se z mentorjem ni najbolje ujel; Haydn je bil zelo zaposlen s svojimi skladbami in vezmi z Londonom, Beethovnov glasbeni jezik pa je že utirjal nove in drznejše glasbene poti. Leta 1795 je Haydn ovenčal svojo slavo na Angleškem z avtorskim koncertom v Londonu, na katerem so izvedli tudi njegovo poslednjo Simfonijo št. 104, krono dvanajsterice Haydnovih Londonskih simfonij. Beethovnov Klavirski koncert št. 3 bo s svojstvenim slogom poustvaril mednarodno cenjeni turški pianist in skladatelj Fazil Say, priznan interpret Beethovnovih del. Večkrat je sodeloval z mednarodno dejavnim dirigentom in pianistom Ibrahimom Yazicijem, ki bo tokrat prvič stal pred Orkestrom Slovenske filharmonije. Yazici je svojo dirigentsko kariero začel leta 1995 v operni hiši v Ankari, od leta 2014 pa je glasbeni vodja Filharmonije Olten iz Izmirja.

Vstopnice:
Cankarjev dom
Informacijsko središče in prodaja vstopnic
T +386 1 2417 299
F +386 1 2417 322
E vstopnice@cd-cc.si, tickets@cd-cc.si
www.cd-cc.si

Prodaja vstopnic v Informacijskem središču CD (podhod Maximarketa) vsak delavnik od 11. do 13. in od 15. do 20. ure, ob sobotah od 11. do 13. ter uro pred prireditvijo.
Imetniki kartic (NLB, Eurocard, Visa, Diners, American Express) si lahko vstopnice zagotovite po T +386 1 2417 300.
Pri spletnem nakupu na www.cd-cc.si velja 5-% popust.

Organizator

Slovenska filharmonija+386 1 2410 800 Kongresni trg 10, 1000 Ljubljana, Slovenija

TIP koncerta

Simfonični koncert

Slovenska filharmonija
Piškotki / Cookies
Ime Omogočeno
Tehnični piškotki
Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično zahtevane piškotke: wordpress_test_cookie,wordpress_logged_in_,wordpress_sec.
Piškotki
Za pravilno delovanja in boljšo uporabniško izkušnjo uporabljamo piškotke. Potrjeno strinjanje z uporabo piškotkov.
Google Analytics
Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimiziranim uporabniškim informacijam.
x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

X