september, 2019

27sep19:30IZ STAREGA SVETASteven Sloane, dirigent │ Jože Rošer, rog19:30 Gallusova dvorana, Cankarjev dom, Prešernova cesta 10, 1000 LjubljanaVrsta koncerta:Oranžni abonma

Podrobne informacije

26. in 27. september 2019 ob 19.30
Gallusova dvorana, Cankarjev dom
Oranžni abonma 1

Orkester Slovenske filharmonije
Steven Sloane, dirigent
Jože Rošer, rog

Ludwig van Beethoven: Uvertura k baletni glasbi Prometejeva bitja, op. 43
Richard Strauss: Koncert za rog in orkester št. 2 v Es-duru
Antonín Dvořák: Simfonija št. 9 v e-molu, op. 95, »Iz novega sveta«

 

KONCERTNI LIST

 

Program uvodoma predstavlja zgodnje delo znanilca številnih novosti v glasbi, Ludwiga van Beethovna, čigar 250. obletnico rojstva in 200. obletnico članstva v Filharmonični družbi praznujemo v tokratni sezoni. Leta 1801, ko je pisal baletno glasbo Prometejeva bitja, je že čutil pešanje sluha in slutil svojo tragično usodo prisiljenega umikanja v tišino, ki pa jo je uspel premagati ob pomoči neizčrpne ustvarjalne vneme.

Zanimivo naključje povezuje Beethovnov balet z avtorjem druge skladbe na koncertnem sporedu prek legendarnega slovenskega plesnega para Pie in Pina Mlakarja; prav na priporočilo Richarda Straussa sta ga namreč leta 1938 postavila na oder opere v Straussovem rojstnem Münchnu. Strauss je svoj Koncert za rog in orkester št. 2 ustvaril štiri leta pozneje in kar štiri desetletja po svojem Prvem. Pisal ga je na Dunaju v napetem ozračju antisemitizma in vojne vihre, posvetil pa ga je spominu na svojega očeta, izvrstnega rogista Franza Straussa. Kot solist se bo predstavil Jože Rošer, prvi rogist Orkestra Slovenske filharmonije.

Program končuje Simfonija »Iz novega sveta«, ki jo je češki simfonični mojster Antonín Dvořák napisal pod vtisom različnih glasbenih kultur v Ameriki, v času, ko je bil direktor Nacionalnega glasbenega konservatorija v New Yorku. Orkestru Slovenske filharmonije bo prvič dirigiral izkušeni simfonični in operni dirigent Steven Sloane, od sezone 2018/19 prvi gostujoči dirigent in umetniški svetovalec Opere v Malmöju, ki bo s sezono 2020/21 prevzel tudi glasbeno vodstvo Jeruzalemskega simfoničnega orkestra.

Vstopnice:
Cankarjev dom
Informacijsko središče in prodaja vstopnic
T +386 1 2417 299
F +386 1 2417 322
E vstopnice@cd-cc.si, tickets@cd-cc.si
www.cd-cc.si

Prodaja vstopnic v Informacijskem središču CD (podhod Maximarketa) vsak delavnik od 11. do 13. in od 15. do 20. ure, ob sobotah od 11. do 13. ter uro pred prireditvijo.
Imetniki kartic (NLB, Eurocard, Visa, Diners, American Express) si lahko vstopnice zagotovite po T +386 1 2417 300.
Pri spletnem nakupu na www.cd-cc.si velja 5-% popust.

Organizator

Slovenska filharmonija+386 1 2410 800 Kongresni trg 10, 1000 Ljubljana, Slovenija

TIP koncerta

Simfonični koncert

Slovenska filharmonija
Piškotki / Cookies
Ime Omogočeno
Tehnični piškotki
Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično zahtevane piškotke: wordpress_test_cookie,wordpress_logged_in_,wordpress_sec.
Piškotki
Za pravilno delovanja in boljšo uporabniško izkušnjo uporabljamo piškotke. Potrjeno strinjanje z uporabo piškotkov.
Google Analytics
Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimiziranim uporabniškim informacijam.
x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

X