september, 2019

22sep11:00Koncertni cikel SiBRASS 201911:00 Slovenska filharmonija, Dvorana Marjana Kozine, Kongresni trg 10Vrsta koncerta:Koncerti

Podrobne informacije

KONCERT II
BALKAN CONNECTION BRASS

Nedelja, 22. september 2019, ob 11.00
Slovenska filharmonija, Dvorana Marjana Kozine

Izvajalci:
Mladen Djordjević, trobenta
Mario Lončar, trobenta
Viktor Kiričenkov, rog
Marko Ilič, pozavna
Krunoslav Babić, tuba

Program:
Christoph Willibald Gluck: UVERTURA IZ OPERE ORFEJ IN EVRIDIKA
Izidora Žebeljan: THE GHOST FROM THE PUMPKIN
Gioachino Rossini: UVERTURA IZ OPERE SEVILJSKI BRIVEC
Giacomo Puccini: MUSSETIN VALČEK IZ OPERE LA BOHEME
Petar Obradović: TANGO TO GO!
Giuseppe Verdi: UVERTURA IZ OPERE MOČ USODE
Uroš Krek: KOLOVRAT
Wolfgang Amadeus Mozart: UVERTURA IZ OPERE FIGAROVA SVATBA

BALKAN CONNECTION BRASS je mednarodni ansambel, ki ga sestavljajo priznani in uveljavljeni glasbeniki iz Slovenije, Srbije in Hrvaške, vsi zelo izkušeni v solističnem in komornem muziciranju ter v igranju na vodilnih položajih v orkestrih. Člani ansambla so: trobentača Mario Lončar, solist Zagrebške filharmonije, ter Mladen Đorđević, nekdanji solist Beograjske filharmonije, sedaj pa profesor na Fakulteti za glasbeno umetnost Univerze za umetnosti v Beogradu, solopozavnist Orkestra Slovenske filharmonije Marko Ilić ter hornist Viktor Kirčenkov in tubist Krunoslav Babić, oba solista Zagrebške filharmonije.

Ansambel je bil ustanovljen leta 2011 in je s svojim repertoarjem, ki obsega dela od baroka do sodobnosti, do sedaj nastopil v Beogradu, Zagrebu, Budvi, Cetinju, Zadru, Makarski, Splitu, Vinkovcih, Pančevu in drugih krajih na tem območju. Program tokratnega koncerta sestavljajo priredbe znamenitih opernih uvertur in originalne kompozicije za kvintet trobil slovenskih, srbskih in hrvaških skladateljev.
Christoph Willibald Gluck je s svojo opero Orfej in Evridika, ki jo je napisal na libreto Ranierija de’ Calzabigija, reformiral tedaj prevladujočo, renesančno smer glasbene drame. Ta najstarejša glasbena drama ostaja na sporedu gledališč vse do danes in je bila vsaj trikrat uprizorjena tudi na odru SNG Opera in balet Ljubljana.

Isidora Žebeljan je srbska komponistka, članica Srbske akademije znanosti in umetnosti, hkrati pa tudi pianistka, dirigentka ter profesorica kompozicije na Fakulteti za glasbeno umetnost. Za svoje delo je prejela številne nagrade, med njimi nacionalno glasbeno nagrado »Stevan Mokranjac« leta 2004. Skladbo The Ghost from the Pumpkin je napisala leta 2005 po naročilu zasedbe London Brass, naslednice znamenitega sestava Philip Jones Brass Ensemble, premierno pa je bila izvedena leta 2006 v Londonu.

Italijanski skladatelj Gioachino Rossini je v prvi polovici 19. stoletja veljal za najbolj priljubljenega skladatelja, saj je na Dunaju zasenčil celo Beethovna in Schuberta. Mogoče je bil prav to razlog za to, da so še v času skladateljevega življenja o njem in njegovem delovanju krožile številne anekdote: opisovali so ga predvsem kot zelo produktivnega ustvarjalca, ki komponira veliko »enako zvenečih oper«, obenem pa se bolj kot za glasbeno ustvarjanje zanima za francosko kuhinjo. Resnica je, da je Rossini pisal hitro in zelo veliko, saj so nekatere opere nastale v samo dveh do štirih tednih. A prav zato si je pogosto kak odlomek ali točko »izposodil« iz svojih prejšnjih del. Tudi znamenita Uvertura k Seviljskemu brivcu je bila izvirno namenjena drugima dvema operama, a njegov Seviljski brivec (1816) kljub temu velja za vrh in hkrati mogočen sklep opere buffe, ki je bila nekoč izjemno popularna zvrst.

La bohème je opera v štirih dejanjih skladatelja Giacoma Puccinija. Prvič je bila izvedena 1. februarja 1896 v Torinu pod dirigentsko palico Artura Toscanija. Kljub takratnemu mlačnemu odzivu publike je opera skladatelju prinesla veliko mednarodno slavo in ugled ter ostaja stalnica opernih gledališč, zagotovo vredna rednih izvedb. Na tokratnem koncertu bomo prisluhnili Mussetinemu valčku iz drugega dejanja.

Trobentač in skladatelj Petar Obradović je Tango To Go! napisal leta 2013 za Klavirski trio Dubrovnik. Nato je s predelavo tega dela za trobilni kvintet želel preplesti in povezati njegovo vzajemno zvočnost ter odpreti nove možnosti med posameznimi zvočnimi sistemi, instrumenti in glasbeniki, in sicer v upanju, da bo Tango To Go! najprej navdihnil glasbenike in bo nato postal zanimiv tudi za občinstvo, ki lahko ob poslušanju poleg iskanja lepote prepozna in začuti tudi lastna čustva.

Giuseppe Verdi je v času komponiranja opere Moč usode že užival mednarodni sloves priznanega opernega skladatelja, ki ga je utrdil predvsem z operno trilogijo (Rigoletto, Trubadur in La Traviata). Opera Moč usode se začenja z daljšo uverturo, ki je ena najbolj priljubljenih točk simfoničnih koncertov. V njej je Verdi povzel najpomembnejše teme iz opere: po uvodnem unisonu trobil nastopi tema usode, sledi ji živahnejša tema iz dueta iz prvega prizora četrtega dejanja, kot tretja pa nastopi tema iz Leonorine molitve iz drugega prizora drugega dejanja.

Uroš Krek je eden najpomembnejših slovenskih skladateljev 20. stoletja, čigar opus zajema dela skoraj vseh zvrsti. V svojem kompozicijskem stavku je ostal zvest klasičnemu izrazu, za katerega sta značilni klasicistično jasna oblikovna misel in poglobljena, mestoma celo ekspresivna izraznost. Izvajalci nam bodo danes predstavili tri Krekove skladbe za kvintet trobil z naslovom Kolovrat.

Današnji koncert se je pričel z uverturo in se bo na enak način tudi zaključil: z Uverturo iz opere Figarova svatba W. A. Mozarta. Uvertura je pisana v D-duru ter označena s tempom presto (zelo hitro). Orkestri jo velikokrat izvajajo kot samostojno delo. Za to Mozartovo opero, ki je bila prvič uprizorjena na Dunaju leta 1786, bi lahko bi rekli, da je vrhunsko delo svoje dobe, glasbena mojstrovina za vse čase ter pojem komične opere.

Organizator

SiBRASS

Slovenska filharmonija
Piškotki / Cookies
Ime Omogočeno
Tehnični piškotki
Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično zahtevane piškotke: wordpress_test_cookie,wordpress_logged_in_,wordpress_sec.
Piškotki
Za pravilno delovanja in boljšo uporabniško izkušnjo uporabljamo piškotke. Potrjeno strinjanje z uporabo piškotkov.
Google Analytics
Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimiziranim uporabniškim informacijam.
x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

X