Trobilni ansambel Slovenske filharmonije

Cikel TASF 2016/17
Slovenska filharmonija, Dvorana Marjana Kozine

GALLUS
3. december 2016, ob 19.30
Trobilni ansambel Slovenske filharmonije
Zbor Slovenske filharmonije
Martina Batič, dirigentka
spored: Jakob Petelin - Gallus

Osnovni princip ustvarjanja zvoka na trobilih je skoraj povsem enak kakor pri glasu, funkcijo glasilk pri igranju na trobila namreč prevzamejo ustnice.
Na prvem koncertu bo Trobilni ansambel Slovenske filharmonije združil moči z Zborom Slovenske filharmonije in pod umetniškim vodstvom Martine Batič izvedel izbor Gallusovih del. Pri snovanju programa ter postavitvi glasovne in instrumentalne izvedbe je svetoval Mitja Gobec.

 

DRUŽINSKI KONCERT
5. februar 2016, ob 11.00
Trobilni ansambel Slovenske filharmonije
Tilen Artač, pripovedovalec
spored: S trobili v pravljični svet – TASF za otroke

Člani ansambla že od zadnjih zimskih počitnic naprej nenehno vneto prebirajo pravljice in se odločajo, katero bodo zaupali gostu Tilnu Artaču, ki jo bo na prav posebnem, družinskem koncertu prebral še vsem obiskovalcem v Dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji, trobilci pa jo bodo pospremili s svojo glasbo.

 

GALA KONCERT – 15 LET
16. maj 2016, ob 19.30
Trobilni ansambel Slovenske filharmonije
spored:
Johann Sebastian Bach / Lars Karlin: TOCCATA IN FUGA V d molu
Lojze Lebič: INTRADA
Johann Sebastian Bach / Christopher Mowat: BRANDENBURŠKI KONCERT ŠT. 3
Jean François Michel: EASTWIND
Tibor Kerekes, solo trobenta
Žan Tkalec, solo pozavna
Jim Parker: A LONDONER IN NEW YORK
Domen Jeraša: ZOCF POLKA
Domen Jeraša, solo pozavna
Tomaž Habe: TRISTE

Na zaključku drugega cikla koncertov TASF se bo ansambel soočil z velikani glasbene ustvarjalnosti, katerih dela so brezčasen temelj v zakladnici umetnosti. Bachova glasba je od nekdaj privlačna za transkripcije za trobilne sestave iz preprostega razloga, v takšni kombinaciji namreč vrhunsko zveni, poleg tega imamo srečo, da je skladatelj Lojze Lebič eno od svojih mojstrovin namenil samo trobilom, Leonard Bernstein pa je v svojih kompozicijah kar najbolj izkoristil lesk in glamur, ki ga da lahko le dobro uigrana in virtuozna sekcija trobil. Vse to hkrati na enem koncertnem odru je več kot zagotovilo za vrhunski gala večer.

 

TROBILNI ANSAMBEL SLOVENSKE FILHARMONIJE – TASF je nastal leta 2002 na pobudo trobilcev Orkestra Slovenske filharmonije v želji po umetniškem napredku, ki ga najbolj oplemeniti ravno komorno muziciranje. V času svojega delovanja je ansambel nanizal številne uspešne projekte, v sezoni 2015/2016 pa svoje delovanje nadgradil s prvim samostojnim ciklom treh koncertov v Dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji.
Ansambel od svojih začetkov redno koncertira po Sloveniji ter v okviru festivala za sodobno glasbo Kogojevi dnevi tudi med zamejskimi Slovenci v Italiji, sodeluje na Festivalu Slowind ter s podporo Društva slovenskih skladateljev (DSS) skrbi za naročila in krstne izvedbe novih del.
Doslej je sestav posnel dve zgoščenki, TASF s slovenskimi skladatelji, ki jo je založil DSS, ter album Bleščeči barok v izdaji Slovenske filharmonije. Od samih začetkov posega po repertoarju priredb različnih stilnih obdobij in po originalnih skladbah za trobila.
V zadnjih letih je TASF izpeljal odmevne projekte: leta 2012 koncert z gostujočim solistom, vsestranskim virtuozom na trobenti Allenom Vizzuttijem, leta 2013 avtorski projekt skladatelja in dirigenta Lojzeta Krajnčana, leta 2015 Veliki koncert in trobilni teden pod vodstvom legendarnega Rogerja Boba ter v letu 2016 Show-off gala koncert s solistom trobentačem Reinholdom Friedrichom. Sodelovanja s tako eminentnimi umetniki so veliko priznanje za ansambel ter izjemna spodbuda za nadaljnje delo.

 

Člani Trobilnega ansambla Slovenske filharmonije:
trobente: Tibor Kerekeš, Franc Kosem, Dejan Glamočak, Igor Konečnik
rogovi: Jože Rošer, Maja Burger Zgonc
pozavne: Domen Gantar, Wolf-Hagen Hoyer
tuba: Janez Žnidaršič
tolkala: Matevž Bajde