Finski dirigent Ari Rasilainen je začel svojo kariero kot violinist Finskega radijskega simfoničnega orkestra in helsinških filharmonikov. Kot dirigent nastopa z večino finskih orkestrov, pa tudi po vsej Evropi in Združenih državah.

Emmanuel Tjeknavorian (1995), mladi avstrijski violinist armenskega porekla, je bil prvi avstrijski glasbenik v zgodovini, ki se je prebil do tretjega kroga Tekmovanja Fritza Kreislerja, na katerem je leta 2014 osvojil tretje mesto. Naslednje leto mu je prineslo še en velik uspeh, drugo nagrado na Mednarodnem tekmovanju Jeana Sibeliusa. Slovenskemu občinstvu se bo predstavil z enim izmed temeljnih koncertantnih del violinskega repertoarja, Beethovnovim Koncertom v D-duru.

Pravo odkritje je tudi Naravna simfonija manj znanega avstrijskega skladatelja Siegmunda von Hauseggerja. Njen sklepni stavek vsebuje zborovsko uglasbitev Goethejeve pesmi Proëmion. Hauseggerjeva dela, čeprav kakovostna, so bila precej zagledana v glasbeno preteklost in njegovega velikega vzornika Richarda Wagnerja. Zato so že pred prvo svetovno vojno prišla iz mode in se umaknila s koncertnih odrov, na katere se vračajo šele v zadnjih letih, ko ponovno odkrivamo nadarjenost in domišljijo ter velikopotezna dela tega pozabljenega romantika.

12. in 13. april 2018 ob 19.30, Gallusova dvorana, Cankarjev dom

Orkester Slovenske filharmonije
Zbor Slovenske filharmonije (Gregor Klančič, priprava zbora)
Komorni zbor Megaron (Damijan Močnik, priprava zbora)
Ari Rasilainen, dirigent
Emmanuel Tjeknavorian, violina

Ludwig van Beethoven: Koncert za violino in orkester v D-duru, op. 61
Siegmund von Hausegger: Naravna simfonija 

nakup vstopnic

---