Slovenska filharmonija ponovno gostovala na Kitajskem

Orkester Slovenske filharmonije s svojo kvaliteto presega meje slovenskega kulturno-političnega prostora. O tem pričajo številna mednarodna sodelovanja in gostovanja – tako tujiuh glasbenikov pri našem orkestru, kot tudi našega orkestra v tujini. Med njimi je morda najbolj odmevna bila evropska turneja (2012) s sopranistko Ano Netrebko in pod taktirko Emmanuela Villaumeja, na kateri so koncertno izvajali opero Jolanta Čajkovskega. Prav tako še vedno odmevajo sodelovanja s Tan Dunom, kitajskim dirigentom in skladateljem, ki je Orkester Slovenske filharmonije vodil tako na abonmajskih koncertih, kot tudi na Festivalu Ljubljana 2015.

Zahvaljujoč temu sodelovanju je Orkester Slovenske filharmonije prejel prestižno vabilo na gostovanje v kitajskem mestu Nandžing. Nastop v osem-milijonsko mesto v delti reke Jang-Ce, slabih 300 kilometrov zahodno od Šanghaja, je bil veliko priznanje ter seveda tudi izziv. Septembra lani smo torej nastopili pod vodstvom britanskega dirigenta Jamesa Judda, na sporedu pa so bila dela častnih članov Accademiae Philharmonicorum, predhodnice Slovenske filharmonije – Haydna, Beethovna in Brahmsa.

Letošnje vabilo je sledilo uspešnem sodelovanju v pretekli sezoni. Orkester Slovenske filharmonije se je vključil v redno koncertno dejavnost Nacionalnega centra za glasbo, ples in gledaliče (National Center of Performing Arts) v Pekingu. Ponovno so nastopili pod taktirko Jamesa Judda, s sporedom, ki je predstavljen v nadaljevanju:


Nacionalni center za glasbo, ples in gledaliče, Peking, Kitajska

Orkester Slovenske filharmonije
James Judd, dirigent
16. december 2017

Beethoven:
Simfonija št. 3 v Es-duru, Eroica, op. 55

Brahms:
Madžarski plesi - št. 1, št. 5 in št. 6

Kumar:
He built a pretty garden / Zgradil je lepi vrt
Nineta

Avsenik:
Spomin

Čajkovski:
Hrestač, baletna suita št. 1, op. 71a


17. december 2017

Mozart:
Figarova svatba – Uvertura

Mendelssohn-Bartholdy:
Simfonija št. 4 v A-duru, Italijanska, op. 90

Rossini:
Viljem Tell - Uvertura

Rahmaninov:
Klavirski koncert št. 2 v c-molu, op. 18 – III. Allegro scherzando
             Tim Zhang, klavir

Čajkovski:
Hrestač, baletna suita št. 1, op. 71a


http://en.chncpa.org/whatson/zdyc/201709/t20170926_177384.shtml

Orkester Slovenske filharmonije je dvakrat nastopil pred polnim avditorijem. To gostovanje je za naše glasbenike bilo nepozabna poklicna in tudi osebna izkušnja, za Slovensko filharmonijo pa dragocen uspeh, na katerega smo izjemno ponosni.

Nekaj fotografij in medijskih odmevov si lahko ogledate tukaj:

https://translate.google.com/translate?sl=zh-CN&tl=en&js=y&prev=_t&hl=sl&ie=UTF-8&u=http%3A%2F%2Ftravel.cctv.com%2F2017%2F12%2F18%2FARTIF2ADYmbnI8sefPAOedio171218.shtml%3Ffrom%3Dtimeline%26isappinstalled%3D0&edit-text=&act=url

http://ent.chinadaily.com.cn/2017-12/18/content_35328002.htm?from=timeline&isappinstalled=0