7. in 8. december 2017 ob 19.30

Gallusova dvorana, Cankarjev dom

 

Orkester Slovenske filharmonije

James Judd, dirigent

Brigitte Pinter, sopran

-

Richard Wagner

Uvertura k operi Tannhäuser

Preludij k 1. dejanju opere Parsifal

Preludij in Ljubezenska smrt, iz opere Tristan in Izolda

Preludij k 3. dejanju opere Lohengrin

Siegfriedova vožnja po Renu, Siegfriedova smrt in pogrebna koračnica, Sklepni prizor iz opere Somrak bogov

 

Wagnerjeve opere za dirigente predstavljajo prav poseben izziv. Richard Wagner namreč ni bil le pomemben inovator na področju operne glasbe, kjer je odločilno spremenil potek razvoja te glasbeno-scenske oblike, temveč tudi na področju dirigiranja. S teorijo in prakso vodenja orkestra se je ukvarjal ne le na koncertnem odru in v gledališkem jašku, temveč tudi v svoji knjigi O dirigiranju (1869), s katero je v veliki meri nadgradil dirigentsko tradicijo in tehniko, ki sta jo pred njim razvila Felix Mendelssohn in Hector Berlioz.

Zato ne preseneča, da se je njegovim delom prav posebej posvetil tudi britanski dirigent James Judd, ki je tokrat pripravil izbor odlomkov iz Wagnerjevih oper. Judd je umetniški vodja Izraelskega simfoničnega orkestra Rishon LeZion, od jeseni 2016 pa tudi šef dirigent korejskega Daedžeonskega filharmoničnega orkestra. V sezoni 2017/18 prevzema mesto umetniškega vodje Orkestra Slovaške filharmonije. Posveča se tako orkestrskemu kot tudi opernemu repertoarju.

K prepričljivosti izvedb bo vsekakor prispevala avstrijska dramska sopranistka Brigitte Pinter, svetovno znana interpretka Wagnerjevih vlog, izšolana na newyorški univerzi Juilliard.

nakup vstopnic