1. in 24. november 2017 ob 19.30

Gallusova dvorana, Cankarjev dom

 

Orkester Slovenske filharmonije

Zbor Slovenske filharmonije
zborovodja Gašper Banovec

Komorni zbor DEKOR
zborovodkinja Petra Grassi

Vladimir Kulenović, dirigent

Mate Bekavac, klarinet

Aco Aleksander Bišćević, tenor


George GershwinAn American in Paris / Amerikanec v Parizu

George Gershwin: Fantazija na teme iz opere Porgy and Bess / Porgy in Bess

Andy PapeAn Amerikaner in Danmark / Amerikanec na Danskem

***

Chad Cannon: The Dreams of a Sleeping World / Sanje spečega sveta, za orkester, zbor in solista na pihalih (klarinet, basovski klarinet, duduk, ljudska basovska flavta) - krstna izvedba

Srbski dirigent Vladimir Kulenović že vrsto let uspešno deluje v Ameriki, trenutno kot umetniški vodja Simfoničnega orkestra Lake Forest iz Chicaga. Predtem je sodeloval s simfoniki iz Utaha, s katerimi je prirejal okrog sto koncertov na leto, bil pa je tudi glavni dirigent Beograjske filharmonije in Mednarodnega glasbenega festivala v Kjotu. Slovenskemu občinstvu se je nazadnje predstavil januarja 2013, ko je z Orkestrom Slovenske filharmonije in violončelistom Jakom Stadlerjem izvajal Sibeliusova in Elgarjeva dela. Tokrat se mu bo ob istem orkestru pridružil izvrstni slovenski klarinetist Mate Bekavac, ki bo kot solist sodeloval pri svetovni premieri Cannonovega Koncerta za klarinet, zbor in orkester. Ta je nastal ravno na Bekavčevo pobudo in je na njegovo željo uvrščen na tokratni spored.

Bekavca poznamo ne le kot virtuoza na klarinetu, temveč tudi kot dirigenta, skladatelja in umetniškega vodjo koncertne dejavnosti Kulturnega doma Franca Bernika Domžale. Študij ga je popeljal od Ljubljane prek Gradca in Mozarteuma v Salzburgu do Juiliarda v New Yorku in Konservatorija v Parizu.

Spored nas pelje na potovanje skozi glasbo prejšnjega in našega stoletja, kot bi ga z glasbo opisal zvedavi ameriški popotnik.

nakup vstopnic