Koncert ob 80-letnici Pavla Mihelčiča

sobota, 18. november 2017, ob 19. 30

Dvorana Marjana Kozine, Slovenska filharmonija

Zbor, Orkester in solisti Slovenske filharmonije

Steven Loy, dirigent

Franc Kosem, trobenta

Jože Rošer, rog

Domen Jeraša, pozavna

Matevž Bajde, Franci Krevh, Barbara Kresnik, tolkala

Melina Todorovska, angleški rog

Matej Šarc, oboa

Alexandra Verbitskaya, harfa

Marija Rome, viola

Ivo Ban, govorec

Janez Podlesek, koncertni mojster

 

spored:

Pavel Mihelčič (1937):

Sedmi angel, kantata za mešani zbor, trobento, rog, pozavno, tolkala in govorca

Polnočna serenada za angleški rog in orkester

Solange – So lange, Tako dolgo, ali koncert za oboo, harfo in godalni orkester s tolkali

***

Koncert za violo in orkester

Concerto grosso št. 1

Slovenska filharmonija v letošnji koncertni sezoni praznuje 70-letnico ustanovitve. Sklep o ustanovitvi je nastal na pobudo skladatelja Marjana Kozine, dirigenta Sama Hubada in muzikologa Vlada Goloba, slovenska vlada pa je odločbo izdala 30. decembra 1947. Prvi direktor in umetniški vodja te naše osrednje glasbene ustanove je bil Marjan Kozina.

Prvega koncerta novega Orkestra Slovenske filharmonije 13. januarja 1948 v veliki dvorani hotela Union se bomo spomnili s koncertom 13. januarja 2018, z enakim sporedom, kot je bil tedaj, poleg tega pa bodo jubilej počastili tudi drugi dogodki.

Ciklu koncertov ob 70-letnici se tako pridružuje tudi koncert ob 80-letnici skladatelja Pavla Mihelčiča, katerega dela so močno obogatila zakladnico slovenske orkestralne glasbe. Skladatelj, glasbeni kritik in pedagog Pavel Mihelčič (1937) je študij zaključil na ljubljanski Akademiji za glasbo pri Matiji Bravničarju. Deloval je kot predavatelj na Srednji glasbeni šoli in Akademiji za glasbo v Ljubljani, med drugim je bil urednik oddaj resne glasbe na Radiu Slovenija, predsednik slovenske sekcije Mednarodnega združenja za sodobno glasbo – ISCM in član upravnega odbora Društva slovenskih skladateljev. Je prejemnik nagrade Prešernovega sklada (1979), Župančičeve nagrade (1984) in Kozinove nagrade DSS za zaokrožen simfonični opus. V njegovih delih prideta do izraza preglednost in muzikalna prepričljivost, mnoge njegove skladbe pa so prežete z ljudsko motiviko.

 

Vstop prost.

Brezplačne vstopnice bodo na voljo od 6. novembra 2017 na blagajni Slovenske filharmonije, Kongresni trg 10, med delavniki od 11. do 13. in od 15. do 17. ure ter uro pred koncertom, T +386 1 24 10 800, E info@filharmonija.si.