Sobota, 14.10.2017, ob 20.15

Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

Orkester Slovenske filharmonije

Miran Kolbl, violina

Aleksandar Milošev, viola

Borut Smrekar, dirigent

Uvodni koncert Glasbenega abonmaja bo tudi tokrat prav posebno doživetje, saj se z njim v Kulturnem domu Nova Gorica skupaj s festivalom Kogojevi dnevi poklanjamo enemu najvidnejših slovenskih glasbenih poustvarjalcev Antonu Nanutu.

ORKESTER SLOVENSKE FILHARMONIJE Anton Nanut crop m

Maestro Anton Nanut je bil eden najbolj znanih, najuspešnejših in tudi na tujih koncertnih odrih stalno navzočih slovenskih glasbenikov. Vseskozi se je trudil za razvoj in promocijo izvirne slovenske glasbe ter krstil nepregledno število novih del. Poklicna pot ga je vodila kot gostujočega dirigenta med številne orkestre, zlasti po Evropi. Njegove muzikalno polne interpretacije in bogato sodelovanje z orkestri in solisti svetovnega slovesa so bile rezultat jasne zavesti o poslanstvu klasičnega glasbenega repertoarja, tako svetovne kot slovenske glasbene zapuščine. Da je sodil v sam svetovni vrh dirigentov, potrjujejo tudi številne nagrade, med njimi Prešernova nagrada za življenjsko delo.

ORKESTER SLOVENSKE FILHARMONIJE Smrekar Borut crop m3

Orkester Slovenske filharmonije, ki bo na uvodnem koncertu nastopil pod taktirko nekdanjega Nanutovega študenta Boruta Smrekarja, je maestro Nanut vodil med letoma 1975 in 1980. Ker je med tem časom za interpretacijo Beethovnovih simfonij prejel nagrado Prešernovega sklada, izbor koncertnega programa ne preseneča.

spored:

Pavel Mihelčič (1937): Svetloba dneva

Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791): Sinfonia concertante v Es-duru, K. 364 (320d)

Ludwig van Beethoven (1770–1827): Simfonija št. 7 v A-duru, op. 92

več na: http://www.kulturnidom-ng.si/dogodki-vpis/glasbeni-dogodki/2017/glasbeni-abonma-6/