Združenje TENSO je evropski projekt, v katerem sodeluje 19 profesionalnih pevskih zborov. TENSO vsako leto organizira festival na izbrano temo, mladim pevcem povsod po Evropi pa nudi možnost izobraževanja in koncertiranja v okviru poletne pevske šole v Evropskem komornem zboru TENSO. Zbor Slovenske filharmonije je na mednarodni konferenci v Parizu maja 2016 dosegel polnopravno članstvo v tem prestižnem združenju.

 

Na evropskem štiriletnem razpisu Creative Europe je TENSO vzbudil pozornost s programom povezovanja poezije in glasbe na temo 1. svetovne vojne. Ker je Slovenija zapisana v zgodovino po Soški fronti, združenje TENSO prvič gostuje v srednji Evropi.

 

Prvi del prireditve je gostila Slovenska filharmonija v Ljubljani - med 19. in 21. aprilom sta potekali mednarodni delavnici za mlade zborovske dirigente in skladatelje. Demonstracijski zbor na obeh delavnicah je bil Zbor Slovenske filharmonije, ki ga vodi dirigentka Martina Batič, delavnici pa so vodili mednarodno priznani dirigenti (Grete Pedersen, Tonči Bilić) in skladatelji (James Wood, Fabio Nieder, Leo Samama).

 

Drugi, festivalski del, pa prireja Kulturni dom Nova Gorica. Festival z naslovom Zbogom orožje, pozdravljena pesem bo potekal od 21. do 24. septembra 2017. V sklopu festivala bo nastopil tudi Zbor Slovenske filharmonije, in sicer na otvoritvenem koncertu 21. septembra 2017 ob 20h na Sveti gori nad Gorico.

 

Več o Festivalu TENSO 2017 Zbogom orožje, pozdravljena pesem na povezavi:

http://www.kulturnidom-ng.si/glasba/tenso/

 

Več o otvoritvenem koncertu festivala – nastopu Zbora Slovenske filharmonije na povezavi:

http://www.kulturnidom-ng.si/dogodki-vpis/glasbeni-dogodki/2017/tenso-2/

 

V sklopu festivala bo 22. septembra na Sveti Gori nastopil Latvijski radijski zbor, ki ga vodi Sigvards Kllava. Dva dni za tem ta svetovno znani zbor prihaja tudi v Ljubljano – nastopili bodo na otvoritvenem koncertu Vokalnega abonmaja Slovenske filharmonije. Več o obeh koncertih na povezavah:

 

http://www.kulturnidom-ng.si/dogodki-vpis/glasbeni-dogodki/2017/tenso-3/

http://filharmonija.si/post/297473/vokalni-abonma-1

 

Vljudno vabljeni na vse dogodke!

Podprimo skupaj pevsko kulturo in mednarodno povezovanje prek umetnosti!