SI EN

Koncer samospevov in duetov

Četrtek, 8. februar 2018 ob 19:30
Mestna stran Ljubljana, moje mesto
Vstopnice

Srebrni abonma Cankarjevega doma in Koncertni ciklus samospevov Glasbene matice Ljubljana

Slovenska filharmonija, Dvorana Marjana Kozine

Bernarda Fink, mezzosopran
Marcos Fink, basbariton
Anthony Spiri, klavir 

Spored:

ROBERT SCHUMANN (1810–1856)
Tanzlied / Poskočnica, op. 78, št. 1 (Friedrich Rückert)
In der Nacht / Ponoči, op. 74, št. 4 (priredil Emanuel von Geibel po neznanem avtorju)
Sommerruh / Spokojnost poletja (Christian Konrad Schad)
Herbstlied / Jesenska pesem (August Mahlmann)

HUGO WOLF (1860–1903)
Iz ciklusa Spanisches Liederbuch: Geistliche Lieder / Španska pesmarica: Duhovne pesmi
Prva izvedba prepesnitev pesmi Pavla Oblaka v slovenski jezik
Zdaj sem le tvoj / Nun bin ich dein
Vodi zdaj me v Betlehem / Führ mich, Kind nach Betlehem
Ah, otroške te oči / Ach, des Knaben Augen
Vi, ki v palmah / Die ihr schwebet

CARLOS GUASTAVINO (1912–2000)
Cuatro canciones argentinas / Štiri argentinske ljudske pesmi:
Viniendo de Chilecito / Ko sem se vračal iz Chilecita, št. 2
Desde que te conocí / Odkar te poznam, št. 1
En los surcos del amor / V brazdah ljubezni, št. 3
Mi garganta / Moje grlo, št. 4

***

STANKO PREMRL (1880–1965)
Znamenje (Simon Gregorčič)
Prošnja (Srečko Kosovel)
Memento mori (France Prešeren)

MOJCA PRUS (1982)
Zgubljena vera (France Prešeren)

DAVORIN JENKO (1835–1914)
Strunam (France Prešeren)

ZVONIMIR CIGLIČ (1921–2006)
Usoda (Pavel Oblak)

LOJZE LEBIČ (1934)
Krilata noč (Brane Senegačnik)
Vres (Franc Sušnik)

Prir. ANTON NAGELE (1876–1947)
Je pa krajčǝc posvava (koroška ljudska)
Tako tiho jo je prcapvov (koroška ljudska)
Voda tače (koroška ljudska)

Prir. DANILO ŠVARA (1902–1981)
Pastirc pa pase (slovenska ljudska)
Teče mi vodica (slovenska ljudska)
Moj očka ima (slovenska ljudska)

MEZZOSOPRANISTKA BERNARDA FINK je bila rojena slovenskim staršem v Buenos Airesu (Argentina) in je prejela pevsko ter glasbeno izobrazbo na Visoki šoli za umetnost gledališča Colón, kjer je tudi redno nastopala. Leta 1985 je na tekmovanju Nuevas Voces Lίricas osvojila prvo nagrado in se preselila v Evropo.

Njen repertoar je širok in sega od stare glasbe do del sodobnih skladateljev. Kot pevka, ki je poznana po svoji vsestranskosti, redno sodeluje z Orkestrom Londonske filharmonije, Dunajskimi in Berlinskimi filharmoniki, Orkestrom Češke filharmonije, Kraljevim orkestrom Concertgebouw, s Staatskapelle iz Dresdna, z Orkestrom Bavarskega radia, orkestroma iz Clevelanda in Filadelfije, z Evropskim komornim orkestrom in tudi z najboljšimi baročnimi orkestri pod taktirko dirigentov, kot so Blomstedt, Bychkov, Davis, Gardiner, Gergiev, Harnoncourt, Jacobs, Jansons, Muti, Norrington, Pinnock, Prêtre, Rattle, Saraste, Welser-Möst idr.

Kot koncertna pevka redno nastopa v velikih svetovnih glasbenih središčih, kot so Musikverein in Konzerthaus na Dunaju, Concertgebouw v Amsterdamu in Wigmore Hall v Londonu, na festivalih v Salzburgu, Dunaju, Pragi, Schwarzenbergu, Tokiu, Montreauxu, Berlinu idr. Nastopala je tudi v Kraljevem gledališču v Bruslju, v gledališču Champs-Elysées v Parizu in Carnegie Hall v New Yorku ter v številnih drugih koncertnih hišah po vsem svetu.

O umetničinem obsežnem repertoarju priča bogata in s številnimi priznanji nagrajena diskografija, ki obsega dela od Monteverdija, Händla in Bacha do Rameauja, Hasseja in Haydna ter Schuberta, Rossinija, Brucknerja in Schumanna. Njeni posnetki so prejeli mnogo nagrad, med njimi Grammy, nagrado Gramophone, Diapason d'Or in številna druga priznanja.

Leta 2006 je avstrijski zvezni kancler Bernardo Fink odlikoval z avstrijskim častnim znakom za znanost in umetnost. Leta 2013 je prejela nagrado Prešernovega sklada in leto pozneje častni naziv Kammersänger.

BASBARITONIST MARCOS FINK, rojen slovenskim staršem v Buenos Airesu (Argentina), je glas šolal pri profesorjih Ivanu Ivanovu in Victorju Srugu, kasneje pa se je izpopolnjeval pri raznih evropskih mojstrih (Schöne, Huttenlocker, Baldin, Werba, Harper, Sutherland). Leta 1990 je debitiral v Salzburgu. Nastopa v operah, na koncertih in recitalih samospevov po vsem svetu (Paris, Bordeaux, Frankfurt, Barcelona, Dunaj, Ženeva, Tokyo, Osaka, Ljubljana, Milano, Buenos Aires, Berlin, Houston, ...), pod taktirkami uglednih dirigentov (Corboz, Graf, Hager, Lombard, Bičkov, Horvat, Steinberg, Nanut, Shambadal, Jacobs, Lajovic...) in z odličnimi orkestri (z orkestrom Romanske Švice, Nacionalnim orkestrom iz Pariza, Filharmoničnim orkestrom iz Strasbourga in Luzane, orkestrom Slovenske filharmonije, s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, Concerto Köln, Dunajskimi filharmoniki, Münchenskimi filharmoniki, z Baročnim orkestrom iz Freiburga, z orkestrom Akademije za staro glasbo iz Berlina idr.).

Marcos Fink je sodeloval pri snemanju številnih zgoščenk z deli Puccinija, Haydna, Bacha, Mozarta, Martina, Rossinija, Faureja, Marxsena, Händla, Schumanna, Schuberta idr. Za posnetek Schubertovega cikla Zimsko popotovanje je prejel nagrado Zlati Orfej. Zgoščenka Die Zauberflöte je dobila nagrado BBC Music Award, zgoščenki Canciones argentinas in Agrippina pa sta bili nominirali za nagrado Grammy. V letu 2013 je prejel nagrado Prešernovega sklada za zgoščenko Slovenija! in za vrhunsko umetniško poustvarjanje v zadnjih dveh letih.

PIANIST ANTHONY SPIRI je eden najuglednejših in najbolj vsestranskih pianistov. Poleg solističnih nastopov sodeluje še s svetovno priznanimi pevci, komornimi ansambli in orkestri. Kot Američan je sprva študiral v Clevelandu in Bostonu, študij pa z odliko sklenil na salzburškem Mozarteumu. Med njegovimi najpomembnejšimi učitelji so bili Erika Frieser, Hans Leygraf, Rudolf Firkusny, Erik Werba in Nikolaus Harnoncourt.

Njegov bogati repertoar, ki sega od glasbe 17. do 21. stoletja, vključuje tudi številna dela manj znanih skladateljev. Krstno je izvedel skladbe Sofie Gubaiduline, Rainerja Bishofa, Yorka Höllerja, Wolfganga Rihma in drugih uglednih sodobnikov.

Redno sodeluje z mnogimi eminentnimi pevci in instrumentalisti, med njimi z Bernardo Fink, Edith Mathis, Petrom Schreierjem, Marjano Lipovšek in Angeliko Kirschlager, na področju komorne glasbe pa z nekaterimi najboljšimi glasbeniki in ansambli (npr. Ensemble Wien-Berlin, Gidon Kremer, Hagen Quartet). Kot solist je nastopil skupaj z Evropskim komornim orkestrom, orkestrom Mozarteum iz Salzburga, s Camerata Academica Salzburg, komornim orkestrom iz Basla in z mnogimi drugimi.

Njegova obsežna diskografska zbirka vključuje številne izdaje pri založbah  Harmonia Mundi, CPO, Orfeo, OehmsClassics, BMG, Camerata Tokyo idr. Posebej izstopa serija zgoščenk z deli skladateljev Johanna Sebastiana Bacha, Johanna Christiana Bacha, Wilhelma Friedemanna Bacha in Carla Philipa Emanuela Bacha. Med drugim je posnel tudi klavirski koncert Alfreda Caselle, klavirske skladbe Eduarda Marxsena, Gabriela Faureja in J. S. Bacha, pesmi Schumanna, Schuberta, Straussa in Josepha Marxa.

Poleg izdaj publikacij z deli Alessandra Scarlattija in sinov J. S. Bacha se Anthony Spiri posveča tudi raziskovanju glasbe antičnega Rima in izvajalskih praks gregorijanskega korala. Med letoma 1987 in 1993 je na salzburškem Mozarteumu deloval kot asistent Nikolausa Harnoncourta. Od leta 2001 je profesor komorne glasbe na Visoki šoli za glasbo v Kölnu, sicer pa predava in vodi mojstrske tečaje po vsem svetu.

Cena vstopnic: 15, 19, 11* €

Prodaja vstopnic:
Informacijsko središče Cankarjevega doma
Prešernova cesta 10, 1000 Ljubljana
T: (01) 24 17 299, 24 17 300
F: (01) 24 17 322
E: vstopnice@cd-cc.si
Ob delavnikih je odprto od 11. do 13. in od 15. do 20. ure, ob sobotah od 11. do 13. ter uro pred prireditvami.