SI EN

Študentski abonma 4

Četrtek, 17. maj 2018 ob 19:30
Mestna stran Ljubljana, moje mesto
Vstopnice

17. maj 2018 ob 19.30

Gallusova dvorana, Cankarjev dom

 

Orkester Slovenske filharmonije

Aziz Šohakimovdirigent

Janez Podlesek, violina

Rodion ŠčedrinKoncert za orkester št. 1, Poredne prigodnice

Nina Šenk: Koncert za violino in orkester št. 1

Sergej Prokofjev: Simfonija št. 3 v c-molu, op. 44

 

Mladi uzbekistanski dirigent Aziz Šohakimov (1988) je osvojil drugo nagrado na Mednarodnem dirigentskem tekmovanju Gustava Mahlerja v Bambergu. Ta nastop z bamberškimi simfoniki mu je odprl vrata v številne evropske in ameriške orkestre, dolgemu seznamu pa se pridružuje tudi Orkester Slovenske filharmonije. Osvojil je tudi prvo nagrado na Tekmovanju mladih dirigentov v sklopu Salzburškega festivala 2016.

Šohakimov trenutno deluje kot šef dirigent Nemške opere na Renu ter glavni gostujoči dirigent Orkestra La Verdi iz Milana. S slovenskimi filharmoniki se bo predstavil z eno izmed simfonij Prokofjeva ter prvim od petih koncertov za orkester, ki je Ščedrinu leta 1963 prinesel mednarodno slavo.

»Odkar komponiram, sem posebno pozornost namenjala virtuozni igri vsakega instrumenta,« je o svoji glasbi povedala slovenska skladateljica Nina Šenk. Zato ne preseneča, da v njenem opusu najdemo več solističnih koncertov, med njimi tudi Koncert za violino in orkester št. 1. Napisala ga je za violinistko Anjo Bukovec v času njenega študija na ljubljanski Akademiji za glasbo, tokrat pa ga bo v vlogi solista predstavil Janez Podlesek, koncertni mojster Orkestra Slovenske filharmonije ter predavatelj na ljubljanski Akademiji za glasbo in Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana.

 

Prijazen do »študentskega žepa« – ugodna cena abonmaja: 30,00 € (za sedeže II. kategorije).

Pogoj je študentski oz. dijaški status.