SI EN

3. Filharmonični festival baročne glasbe

Četrtek, 11. januar 2018 ob 19:30
Mestna stran Ljubljana, moje mesto
Vstopnice

3. Filharmonični festival baročne glasbe

januar 2018

Slovenska filharmonija, Dvorana Marjana Kozine

Oratorio

sakralno-vojaški oratorij za soliste, zbor in orkester

11. januar 2018 ob 19.30

spored:

A. Vivaldi: Judita triumphans / Judita, zmagovalka

 

Concerto da camera

večer cerkvenih in komornih sonat

18. januar 2018 ob 19.30

spored:

A. Bertali, A. Corelli, A. Vivaldi, G. B. Sammartini, G. Tartini, G. Brescianello

 

Concerto con molti strumenti

večer koncertantnih skladb za več solističnih inštrumentov hkrati

26. januar 2018 ob 19.30

spored:

A. Vivaldi, J. S. Bach

 

3. Filharmonični festival baročne glasbe 2018 bo postregel z glasbo italijanskih mojstrov. Na prvem koncertu bomo slišali izvedbo Vivaldijevega sakralno-vojaškega oratorija z naslovom Judita, zmagovalka nad Holofernovim barbarstvom, RV 644 za pet solistk, zbor in orkester. To mogočno delo je edini ohranjeni Vivaldijev oratorij. Ustvaril ga je za proslavitev zmage Benečanov nad Turki v bitki na otoku Krf leta 1716. Vrsto dramatičnih in virtuoznih arij za ženske glasove v njem smo zaupali odličnim solistkam, med katerimi bosta tudi tokrat naši dobri znanki Liesbeth Devos in Barbara Kozelj, ob njih pa tudi izvrstne Diana Haller, Nika Gorič in Kamila Mazalová. Posebnost te skladbe je tudi svojevrsten inštrumentarij. Za izvedbo obligatnih partov arij je Vivaldi poleg običajnih uporabil tudi vrsto posebnih inštrumentov, kot so viola d’amore, chalumeau, mandolina in ansambel teorb. 

Drugi koncert bo, kot je že običaj, namenjen komorni glasbi za manjše sestave. Na njem se bodo predstavili člani Orkestra Slovenske filharmonije skupaj z našima vodilnima izvajalcema stare glasbe Tomažem Sevškom in Domnom Marinčičem ter izvedli večer cerkvenih in komornih sonat italijanskih mojstrov.

Zaključni koncert nosi naslov Concerto con molti strumenti in je namenjen v baroku zelo priljubljenemu žanru koncertantnih skladb za več solističnih inštrumentov hkrati. V Vivaldijevem Koncertu za štiri violine, RV 580 in Bachovem Koncertu za tri violine, BWV 1064 se nam bo v solistični vlogi predstavilo kar sedem violinistk in violinistov, članov Orkestra Slovenske filharmonije! Na tem koncertu bo Tomaž Sevšek na orglah izvedel tudi Bachovo priredbo Vivaldijevega Koncerta v a-molu, RV 522, festival pa bo svečano izzvenel z Bachovo Suito št. 3 v D-duru, BWV 1068. 

Vljudno vabljeni!

Matej Šarc, umetniški vodja

nakup vstopnic