SI EN

Oranžni abonma 1

Četrtek, 28. september 2017 ob 19:30
Mestna stran Ljubljana, moje mesto
Vstopnice

28. in 29. september 2017 ob 19.30

Gallusova dvorana , Cankarjev dom

--

Orkester Slovenske filharmonije

Jader Bignamini, dirigent

Matej Grahek, flavta

Georges BizetArležanka, suita št. 2

André Jolivet: Koncert za flavto in godala

Igor Stravinski

Scherzo fantastique, op. 3

Ognjeni ptič, baletna suita

 

Italijanski klarinetist in dirigent Jader Bignamini je rezidenčni dirigent Simfoničnega orkestra Verdi. Enako kot v standardnem simfoničnem repertoarju je domač tudi v operi. V milanski Scali je debitiral leta 2015. Z Orkestrom Slovenske filharmonije je nastopil 8. novembra 2015 v Gradcu na gala koncertu s sopranistko Ano Netrebko in tenoristom Yusifom Eyvazovom.

Flavtista Mateja Grahka poznamo kot izvrstnega solista in komornega glasbenika, ki poleg klasične glasbe pogosto zahaja tudi v jazz. Je flavtist solist Orkestra Slovenske filharmonije ter predavatelj na ljubljanski Akademiji za glasbo in Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana.

Francosko obarvan spored sega od priljubljene Bizetove Arležanke, scenske glasbe za istoimensko Daudetovo igro, zbrane v dveh koncertnih suitah, prek Koncerta za flavto enega izmed francoskih 'klasikov' 20. stoletja, Joliveta, do še ene koncertne suite, Ognjenega ptiča Stravinskega – Rusa, ki je del življenja preživel v Franciji. Ravno zahvaljujoč sodelovanju z Djagilevom in njegovim v Parizu delujočim Ruskim baletom je Stravinski dosegel mednarodni uspeh v Evropi in Ameriki.

--

--