SI EN

Modri abonma 8

Četrtek, 17. maj 2018 ob 19:30
Mestna stran Ljubljana, moje mesto
Vstopnice

Gallusova dvorana, Cankarjev dom

Orkester Slovenske filharmonije
Aziz Šohakimovdirigent
Janez Podlesekviolina

Spored:
Rodion Ščedrin
: Koncert za orkester št. 1, Poredne prigodnice
Nina Šenk: Koncert za violino in orkester št. 1
Sergej Prokofjev: Simfonija št. 3 v c-molu, op. 44

Mladi uzbekistanski dirigent Aziz Šohakimov (1988) je osvojil drugo nagrado na Mednarodnem dirigentskem tekmovanju Gustava Mahlerja v Bambergu. Ta nastop z bamberškimi simfoniki mu je odprl vrata v številne evropske in ameriške orkestre, dolgemu seznamu pa se pridružuje tudi Orkester Slovenske filharmonije. Osvojil je tudi prvo nagrado na Tekmovanju mladih dirigentov v sklopu Salzburškega festivala 2016.

Šohakimov trenutno deluje kot šef dirigent Nemške opere na Renu ter glavni gostujoči dirigent Orkestra La Verdi iz Milana. S slovenskimi filharmoniki se bo predstavil z eno izmed simfonij Prokofjeva ter prvim od petih koncertov za orkester, ki je Ščedrinu leta 1963 prinesel mednarodno slavo.

»Odkar komponiram, sem posebno pozornost namenjala virtuozni igri vsakega instrumenta,« je o svoji glasbi povedala slovenska skladateljica Nina Šenk. Zato ne preseneča, da v njenem opusu najdemo več solističnih koncertov, med njimi tudi Koncert za violino in orkester št. 1. Napisala ga je za violinistko Anjo Bukovec v času njenega študija na ljubljanski Akademiji za glasbo, tokrat pa ga bo v vlogi solista predstavil Janez Podlesek, koncertni mojster Orkestra Slovenske filharmonije ter predavatelj na ljubljanski Akademiji za glasbo in Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana.

 

--

--