SI EN

Komorni večer – Primož Zalaznik in Julian Yo Hedenborg

Nedelja, 8. januar 2017 ob 19:30
Mestna stran Ljubljana, moje mesto
Vstopnice

Primož ZALAZNIK, violončelo (Slo)
Julian Yo HEDENBORG, klavir (A)

 

Spored:

Marijan Lipovšek: Balada za violončelo in klavir (1944)
Ludwig van Beethoven: Sonata za violončelo in klavir št. 1 v F-duru, op. 5 (1796)
Anton Webern: Tri male skladbe za violončelo in klavir, op. 11 (1914)
Johannes Brahms: Sonata za violončelo in klavir št. 1 v e-molu, op. 38 (1865)

Slovenski violončelist Primož Zalaznik in avstrijski pianist Julian Yo Hedenborg, sta se spoznala na Japonskem, kjer sta bila oba na turnejah – Primož z orkestrom Dunajske filharmonije, Julian pa kot komorni glasbenik. Oba prihajata iz glasbenih družin in sedaj ustvarjata na Dunaju. Na tokratnih koncertih se bosta predstavila z "Balado" slovenskega skladatelja Marijana Lipovška in deli skladateljev, ki so vsi – tako kot ona dva – živeli in delovali na Dunaju.

Violončelist Primož Zalaznik, rojen leta 1984 v Ljubljani, je leta 2006 diplomiral v razredu prof. Miloša Mlejnika, zatem pa je pri njem opravil še podiplomski študij. Izpopolnjeval se je tudi na Visokih šolah za glasbo v Kölnu (prof. Claus Kanngiesser), Essnu (prof. Young Chang Cho) in nazadnje pri prof. Robertu Nagyu na Dunaju. Je prejemnik številnih nagrad na domačih in tujih tekmovanjih. Med drugim je dobitnik 2. nagrade na mednarodnem tekmovanju v Lieznu leta 2004, dveh 1. nagrad v najvišjih kategorijah na državnem tekmovanju TEMSIG kot komorni glasbenik in solist (2005, 2006) in 1. nagrade na mednarodnemu tekmovanju v Trevisu leta 2012. Je tudi dobitnik študentske Prešernove nagrade. Leta 2008 se je zaposlil kot namestnik solo violončelista v Simfoničnem orkestru RTV Slovenija, leta 2015 pa je pri njih opravil tudi avdicijo za solo violončelista. Kot solist je z njimi izvedel koncerte Haydna, Šostakoviča ter Rokoko variacije P. I. Čajkovskega, ki jih je tudi arhivsko posnel. Zelo ga navdušuje tudi komorna glasba, tako je mednarodno aktiven v različnih sestavih. Po uspešno opravljeni avdiciji je leta 2013 postal redni substitut v orkestru Dunajskih filharmonikov, od leta 2015 pa je pri njih pogodbeno zaposlen. Tako je z njimi koncertiral po Evropi, Rusiji, Aziji ter Ameriki, sodeloval pa s priznanimi dirigenti, kot so Gustavo Dudamel, Ricchardo Muti, Zubin Mehta, Daniel Barenboim, Simon Rattle, Mariss Jansons in drugi. Primož Zalaznik igra na violončelo italijanskega izdelovalca iz 19. stoletja.

Pianist Julian Yo Hedenborg spada med najbolj zanimive glasbenike mlajše generacije. Rodil se je v glasbeni družini v Salzburgu in se že zelo zgodaj zapisal glasbi. Sprva se je učil tako violino kot klavir, pri 12 letih pa se je odločil zgolj za klavir. Študiral je na Univerzi za glasbo Mozarteum v Salzburgu in na Univerzi za glasbo na Dunaju. Po študiju na Dunaju si je vzel nekajletni premor in igral basovsko kitaro in klaviaturo v različnih glasbenih zasedbah onkraj klasične glasbe in si tako razširil glasbeni horizont. Leta 2011 se je ponovno osredotočil na klasično glasbo in študij klavirja ter pričel študirati pri prof. Tichonowu na Haydnovem konservatoriju v Eisenstadtu. Njegove interpretacije in odrska prisotnost vedno znova navdušujejo občinstvo. Prejel je že številne prve nagrade na mednarodnih pianističnih tekmovanjih v Italiji (Cortemilia, Varallo), na Švedskem (Stockholm) in na Portugalskem (Madeira). Poleg v Avstriji je koncertiral že v ZDA, na Japonske, v Nemčiji, na Češkem in Slovaškem. Veliko se posveča komorni glasbi in pogosto igra tudi s svojima bratoma, ki sta oba člana Dunajskih filharmonikov. Kot solist z orkestrom je debitiral letos jeseni v Sofiji v Bulgariji, kjer je izvedel koncert za klavir in orkester Sergeja Rahmaninova št. 2 z Bulgarskim nacionalnim radijskim orkestrom pod taktirko dirigenta Rossena Gergova.