SI EN

Vokalni abonma 7 / Študentski abonma

Nedelja, 9. april 2017 ob 19:30
Mestna stran Ljubljana, moje mesto
Vstopnice

nedelja, 9. april 2017, ob 19.30
Vokalni abonma 7
Študentski abonma

Slovenska filharmonija, Dvorana Marjana Kozine

Ansambel musica cubicularis:
sopran María Cristina Kiehr
tenor Daniel Auchincloss
tenor Manuel Warwitz
bas Ulrich Messthaler

violina in glasbeno vodstvo Manfredo Kraemer
violina Guadalupe del Moral
viola Zsuzsanna Czentnár
viola da gamba Christoph Urbanetz
violon Domen Marinčič
orgelski pozitiv Tomaž Sevšek


Isaac Posch
Paduana in Gagliarda V à 5

Johann Heinrich Schmelzer
Rekviem
Lamento sopra la morte Ferdinandi III. / Lamento ob smrti Ferdinanda III.

Heinrich Ignaz Franz von Biber
Balletti lamentabili à 4

Janez Krstnik Dolar
Miserere mei, Deus / Izkaži mi milost, o Bog


Sedmi koncert Vokalnega abonmaja obljublja posebno glasbeno doživetje zlasti za tiste poslušalce, ki jih glasbeni svetovi 20. stoletja morda ne nagovarjajo najbolj. Glasbeni dogodek bo namreč v celoti posvečen vokalno-instrumentalni glasbi 17. stoletja. V mednarodni zasedbi s svetovno znanim argentinskim violinistom Manfredom Kraemerjem bo zazvenel predvelikonočni spored z glasbo v Kamniku rojenega baročnega skladatelja Janeza Krstnika Dolarja v kontekstu njegovih slavnih avstrijskih sodobnikov - glasbenega ustvarjalca habsburškega dvora Johanna Heinricha Schmelzerja in violinskega virtuoza ter skladatelja Heinricha Ignaza Franza von Biberja.

Zato velja posebej izpostaviti gostovanje slovenskega ansambla musica cubicularis v Vokalnem abonmaju Slovenske filharmonije. Ansambel je nastal leta 2004 kot trio. Skozi delovanje se je izoblikoval v dinamični sestav prilagodljive velikosti in zasedbe. Posveča se predvsem izvajanju glasbe od renesanse do klasicizma na ustreznih zgodovinskih glasbilih in v svoje koncertne sporede pogosto vključuje manj znana in še neobjavljena dela.

Ansambel tokrat gostuje v Vokalnem abonmaju Slovenske filharmonije, bo pa ta koncert hkrati tudi del cikla Harmonia concertans – Stara glasba na Novem trgu, ki ga Mausica cubicularis že sedmo leto zapored prireja v sodelovanju z Muzikološkim inštitutom ZRC SAZU.