SI EN

Srebrni abonma

Sreda, 5. april 2017 ob 19:30
Mestna stran Ljubljana, moje mesto
Vstopnice

Slovenska filharmonija, Dvorana Marjana Kozine


Glasbeni dnevnik sveta

Novozelandski godalni kvartet

Helene Pohl violina
Monique Lapins violina
Gillian Ansell viola
Rolf Gjelsten violončelo

Wolfgang Amadeus Mozart: Godalni kvartet št. 16 v Es-duru, K. 428
Gareth Farr: Te Tai-O-Rehua
Jack Body: Tri transkripcije
Felix Mendelssohn-Bartholdy: Godalni kvartet št. 3 v D-duru, op. 44, št. 1

 

Novozelandski godalni kvartet v letu 2017 vstopa v trideseto sezono. Že od samega začetka ga odlikuje domišljen program, s katerim vedno znova goreče nagovarja občinstvo različnih usmeritev in kultur. V letu 2011 je s posebnim programom novozelandskih skladateljev Notes From a Journey osvojil prvo nagrado za klasično ploščo leta, med zadnjimi izjemnimi uspehi pa je posnetek za založbo Naxos, ki vključuje azijsko glasbo za godalni kvartet.

Kvartet pogosto sodeluje z drugimi glasbeniki različnih žanrov, kot so klarinetist Colin Carr, violistka Nobuko Imai, pianist Alexander Lonquich, pa tudi jazzovski glasbeniki Wayne Marshall, Uri Caine, Omar Faruk Tekbilek ali pa novozelandska skupina Horomona Horo. V sezoni 2013/14 je kvartetovo uspešno pot zaznamovalo sodelovanje s Komornim orkestrom Prepovedanega mesta, kitajskim orkestrom tradicionalnih glasbil. Veliko pozornost je vzbudil program sodobnih kitajskih in novozelandskih avtorjev, napisan prav za ta nenavadni sestav.

Novozelandski godalni kvartet je rezidenčni ansambel Viktorijine univerze od 1991 in mojstrske tečaje vodi po vsem svetu. Za svoje delovanje je prejel številna nagrade in priznanja, novozelandska vlada ga je odlikovala s častnim priznanjem za prispevek na področju glasbe.                                                                                    

Kvartet posebno pozornost namenja novozelandski novi glasbi, mojstrstvo in vrhunsko pripravljenost pa ohranja s tehtnimi deli železnega repertoarja, med katerimi posebej poudarja Mozartove in Beethovnove kvartete pa tudi dela Bartóka, Berga in Janáčka.